U Beogradu održan još jedan protest opozicije

Protest opozicije "1 od 5 miliona", 16. po redu, održan je večeras u Beogradu. Nakon performansa ispred zgrade RTS-a, demonstranti su skup završili kod Vrhovnog kasacionog suda gde građani štrajkuju glađu zbog kredita u "švajcarcima".

80
A- A A+
protest, opozicija, protest opozicije, jedan od pet miliona, stop krvavim košuljama Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Okupljanje demonstranata je počelo u 18 sati kod Filozofskog fakulteta, nakon čega su krenuli do RTS-a gde su došli nešto posle 19 časova.

Dok su bili u Takovskoj ulici održali su performans "Dnevnik slobodne Srbije" tokom koga su govorili mladići koji su bili privedeni nakon upada prošle subote u zgradu RTS-a. Podeljene su ruže, a na ulazu u zgradu čelnici protesta ostavljali su upaljene sveće i cveće u znak sećanja na radnike RTS koji su poginuli u NATO bombardovanju 1999. godine, ali i za, kako kažu, "skidanje medijskog mraka".

Ispred ulaza u RTS jedno vreme stajali su nakratko predstavnici Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Borko Stefanović, Janko Veselinović, Boško Obradović, Zoran Lutovac i Marinika Tepić, ali se nisu obraćali okupljenima.

Kolona je, potom, nastavila ka Vrhovnom kasacionom sudu u Nemanjinoj ulici, kako bi učesnici pružili podršku građanima koji pred zgradom ovog suda štrajkuju glađu zbog bankarskih kredita u švajcarskim fancima.

Okupljenima su se na početku protesta ispred Filozofskog fakulteta obratili glumac i član Demokratske stranke Branislav Lečić i general u penziji i član Demokratske stranke Sreto Malinović.

Lečić je pozvao demonstrante na miran protest.

Zahtevi vlastima su, kaže, ostavka državnog vrha, predsednika države, vlade i parlamenta, rukovodstva RTS-a i REM-a, kao i obezbeđivanje uslova za poštene izbore u roku od šest do devet meseci.

Rok za ispunjenje tih zahteva je 13. april, a, u suprotnom, kaže, u Beograd će doći "cela Srbija".

Minutom ćutanja na početku protesta odali su počast žrtvama NATO bombardovanja a intonirana je i državna himna

Prošle subote na opozicionom protestima izbili su incidenti kada su demonstranti, predvođeni liderima opozicije, upali u zgradu Radio-televizije Srbije.

Povezano

Sve vesti