mondo.rs

SAJAM AUTOMOBILA: Ford Fokus (FOTO, VIDEO)

Autor:

Fokus nikada nije bolje izgledao, niti imao toliko tehnologije u sebi

13
A- A A+

Izvor: MONDO

Da li znate da je prošlo više od 20 godina od kada je Ford zamenio Eskorta Fokusom?

I upravo je na jubilarni 20. rođendan predstavljena četvrta generacija ovog hečbeka. Možemo reći da Fokus nikad nije izgledao bolje, ali i upotrebljivije, ponajviše zbog povećanog međuosovinskog rastojanja za tačno 56 milimetara.

Na sajmu su izložena tri modela u paketima opreme Active, ST Line i top ponuda Vignale, sa rasponom cena je od 16 do 30 hiljada evra.

Posebno impresionira najskuplja verzija s posebnom maskom hladnjaka, Matrix farovima, kao i bogato opremljenim kabinskim prostorom. Tu su kožna sedišta, elementi od drveta, a na raspolaganju je i nova Sync3 tehnologija povezivanja pametnih telefona u automobilskim sistem, kao i mogućnost bežičnog punjenja. Sistem je kompatibilan sa Android Auto i Apple CarPlay aplikacijama.

Vignale paket opreme podrazumeva i Bang&Olufsen ozvučenje ukupne snage 675 vati, kao i posebnu boju "Dark Mulberry" (crna dudinja).

Vozač na raspolaganju ima čitav niz naprednih asistencija, koje daju Fokusu nivo 2 autonomne vožnje. Pre svega, tu je napredni tempomat koji podrazumeva sisteme stani/kreni, prepoznavanje znakova ograničenja brzine, a može da samostalno držati auto u traci. Ovaj sistem radi do 200 km/h.

Po prvi put, evropski Fokus ima head-up displej, a nova je i tehnologija kočenja nakon sudara, koja smanjuje uticaj dodatnog udara tako što automatski usporava auto, čime se umanjuje mogućnost dodatnog oštećenja vozila i povreda putnika.

Fokus je opremljen i sistemom za ublažavanje posledica udara o rupe na putu, kao i sistemom koji upozorava vozača, ako krene da se uključi na autoput u suprotnom smeru.

A za početnike u vožnji, tu je rešenje pod imenom Ford MyKey, koje može da spreči dolazne telefonske pozive, ograniči maksimalnu brzinu, onemogući deaktivaciju svih "asistenata" u vožnji i sigurnosnih opcija, ograniči maksimalnu jačinu zvuka iz audio sistema, kao i da spreči njegovo korišćenje, ako svi putnici nisu vezani.

Od motora kupcima su na raspolaganju Ecoboost benzinci snage od 85 do 182 KS, kao i EcoBlue dizelaši od 95 do 150 KS. Ručica automatskog menjača postaje stvar prošlosti jer je na njegovom mestu sada kružni selektor.

Ovo je novi Ford Fokus ST!

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti