Zapadni ambasadori o bombardovanju: Žao nam je!

Ambasadori osam zemalja u Beogradu istakli su u zajedničkoj izjavi da pamte 24. mart kao dan kada je diplomatija podbacila i izrazili žaljenje zbog civilnih žrtava tokom događaja 1999. Obeležene dve decenije od zločina na više mesta...

184
A- A A+
ambasadori Foto: FoNet


U izjavi koje su potpisali ambasadori Francuske, Nemačke, Holandije, Norveške, Velike Britanije i SAD, kao i otpravnik poslova Italije i konzul Kanade, navodi se da saučestvuju s bolom "svih onih koji su u ratovima 90-ih izgubili svoje najmilije".

"Čuvajući uspomenu i sećanje na njih, rešeni smo da uložimo još više napora kako bismo doprineli trajnom miru i stabilnosti u regionu", navodi se u izjavi koju su potpisali Frederik Mondoloni, Tomas Šib, Henk van den Dol, Arne Bjornstad, Denis Kif, Kajl Skat, Serđo Monti i Fransoa Lavertu.

Potpisnici ove izjave danas su u Tašmajdanskom parku odali počast poginulima tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Pre 20 godina, 24. marta, počela je operacija "Milosrdni anđeo". Devetnaest zemalja Alijanse 78 dana bombardovalo je Srbiju i Crnu Goru.

"Ne postoji porodica u kojoj neko nije oboleo od raka"

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović položio je venac na Spomen-obeležje "Glasnik sa Straževice" i tom prilikom rekao da "nikada ne smemo zaboraviti na žrtvu heroja koji su dali svoje živote da bi Srbija bila slobodna".

Onje rekao da je Straževica bila "jedna od prvih meta NATO agresije na našu zemlju".

"Ponosno je stajala kao otpor i prkos svakom agresoru. Srbija je u poslednjih nekoliko godina konačno na pravi način počela da se obraća svojim herojima", rekao je Stefanović i dodao da "Srbiju danas nije sramota da se podseti na one koji su se za nju borili i to nikada ne smemo da zaboravimo".

Polaganjem venaca i paljenjem sveća, uz minut ćutanja odata je i pošta radnicima RTS-a koji su pogunili na svom radnom mestu u bombardovanju 1999. godine.

Vence na spomenik "Zašto?" položile su porodice poginulih radnika, pomoćnica ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, generalni direktor RTS Dragan Bujošević i v.d. direktor Televizije Ilija Cerović.

Miroslav Medić, brat poginulog Siniše Medića, zahvalio je svima što su došli da se sete tragedije iz aprila 1999. godine.

On je rekao da porodice žele da znaju odgovor na pitanje zašto je bilo potrebno da pogine 16 ljudi u RTS-u i zašto ih niko nije zaštitio.

"Odgovor na to pitanje čekamo punih 20 godina i još ga nismo dobili", rekao je on okupljenima.

Jezivo: "Anđeo" NATO - od raka obolelo 7.500 vojnika!

Povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja 1999. godine, danas je u Tašmajdanskom parku u Beogradu položeno cveće i na spomen-obeležje posvećeno dveojčici Milici Rakić i deci stradaloj u bombardovanju.

Cveće su položili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djorđević i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

"Ako postoji čin koji oslikava bezumnost rata i težinu zločina koji je NATO počinio prema narodu Srbije, odnosno Savezne Republike Jugoslavije u agresiji 1999. godine onda je to ubistvo male Milice Rakić i ubistva dece tokom tog bezumnog čina u proleće 1999. godine", rekao je Vesić.

Dve decenije od strašnog zločina! (FOTO)

Povezano

Sve vesti