Patrijarh: Ono što se danas dešava na ulici nije dobro

Autor:

Patijarh Irinej pozvao je večeras, u besedi u Nišu, narod da se složi i ujedini u dobru, da pobedimo zlo koje nas je snalazilo, da odbranimo naše svetinje na Kosovu i Metohiji, i da se borimo da tu svetu zemlju sačuvamo

68
A- A A+

patrijarh irinej, irinej, patrijarh, crkva, vera, pravoslavlje, Foto: Mondo/Stefan Stojanović

"Moramo se zbližiti i ujediniti u dobru, to nam je danas najpotrebnije. To je ono što želi i naša istorija, naša kultura i naši preci koji su ostavili trag u istoriji i kulturi", rekao je patrijarh pred oko 20.000 ljudi na državnoj svečanosti obeležavanja 20. godišnjice početka NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju.

Srbija se seća zločina: Sirene i sveće u Nišu (FOTO)

Patrijarh je još rekao:

"Ono što danas vidimo na ulicama nije dobro. To daje snagu našim neprijateljima".  Zna se, istakao je patrijarh, kako se dolazi do položaja i vlasti.

"Na ovaj način ne mogu doći, niti mogu nauditi, ali mogu nauditi svom narodu i svojoj državi", rekao je patrijarh Irinej.

Veruje, kaže, da to oni na ulicama ni ne žele, ali možda su, istakao je, druge želje jače od njih, ali treba sa više ljubavi da se okrenu svom narodu, otadžbini i budućnosti.

Izvor: Tanjug

"Mi smo narod koj se odlikuje ljubavlju prema drugim narodima", podsetio je poglavar Srpske pravoslavne crkve i pozvao ih da reazmisle.

Prema svakom se, kaže patrijarh, moramo odnositi kao prema rođenom bratu.

Moramo da pobedimo zlo koje nas je snalazilo, da odbranimo naše svetinje na Kosovu i Metohiji i da se borimo da tu svetu zemlju, za koju su naši preci prolili krv i žrtvovali živote, sačuvamo i ostavimo u nasleđe isto onako kako su nama ostavili naši preci.

"Tu svetu zemlju ne smemo nikome pokloniti. Moramo je braniti svim dopuštenim sredstvima, a, ne daj boze, da se koristimo i nekim drugim. Mi to ne želimo i molimo se Gospodu da ne dođemo u takvu priliku", podvukao je srpski patrijarh.

Bombardovanje nas je, rekao je patrijarh, unazadilo za 50 godina, i jednu naprednu zemlju pretvorilo u prah i pepeo.

"Neka im bog sudi po svojoj pravdi. Zlo neće dobro doneti", rekao je poglavar SPC.

Istakao je da treba prepustiti onome ko sudi po pravdi i istini da svakome da ono što je zaslužio, a da građanima Srbije ostaje da prigrleo otadžbinu koju nam je bog darovao sa mnogo dobra i da se u njoj zbližimo i ujedinimo.

Povezano

Sve vesti