mondo.rs,Tanjug

"Težak odnos s Vučićem, obojica znamo odakle smo"

Autor:

Predsednik privremenih vlasti u Prištini Hašim Tači izjavio je da je njegov odnos sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem "težak", ali da je potrebno držati sve kanale za komunikaciju otvorenim.

33
A- A A+
Hašim Tači Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu Hašim Tači

"Dijalog je taj koji sprečava mnoge ružne stvari koje su mogle da se dogode između naše dve zemlje. Ne osećam nikakvo zadovoljstvo u tom kontaktu. Obojica znamo odakle smo, ali to nije prepreka za nas da radimo na miru", naglasio je on.

Upitan da li razgovara sa predsednikom Vučićem i o događajima od pre 20 godina, Tači je odgovorio "on je izgubio, ja pobedio, ali ne želim da diskusiju opteretim prošlošću".

On je, u intrevjuu nemačkom listu "Ziddojče cajtung", negirao glasine da bi u junu u Vašingtonu mogao biti potpisan sporazum sa Beogradom.

"Te priče nisu tačne. Ali, daću sve od sebe da takav sporazum bude moguće potpisati u Beloj kući", poručio je Tači.

Kaže i da EU nikada nije bila u stanju sama da sređuje stvari, a da je to danas još manje u stanju.

Upitan da li polaže sve nade sada samo na SAD, odgovorio je da se iz prošlosti zna da EU nikada sama nije bila u stanju da stvari sređuje, a i da je to danas još manje u stanju, ali da SAD imaju značaj u rešavanju ovog pitanja.

On je istakao da sporazum nema alternativu, i da je moguće da Beograd i Priština zaključe mir kao što su to nekada učinile Nemačka i Francuska.

Inače je Tači, u intervjuu nemačkom listu, rekao da je 24. marta 1999. bio u brdima, "na granici Albanije i Kosova", i da je tog dana od strane NATO informisan da će krenuti bombardovanje.

Što se optužbi tiče da je počinio ratne zločine Tači je istakao da su te "monstruozne tvrdnje u Srbiji iskonstruisane" i da je spreman, ako ga pozovu, da se o tome izjasni i u Hagu, jer je važno da istina izađe na svetlo dana.

Dodao je da je savladavanje prošlosti važno i da je uveren da je sada pravi trenutak za sklapanje mira.

Povezano

Sve vesti