mondo.rs,Tanjug

Britanski parlament preuzeo kontrolu nad Bregzitom

Autor:

Britanski poslanici glasali su da preuzmu od vlade kontrolu nad dnevnim redom u parlamentu kako bi od srede mogli da održe niz glasanja o alternativnim opcijama za Bregzit.

Britanski parlament preuzeo kontrolu nad Bregzitom Foto: Tanjug/Jonathan Brady/PA via AP


Meiji navode da je reč o potezu bez presedana, čiji je cilj da se pronađe većina za bilo koju opciju za Bregzit.

Za preuzimanje kontrole nad dnevnim redom parlamenta glasalo je 329 poslanika, dok su 302 bila protiv.

Si-En-En navodi da bi poslanici mogli da glasaju o sedam različitih opcija, koje uključuju održavanje novog referenduma, izlazak iz Unije bez dogovora ili dogovor poput onog koji ima Norveška, a koji bi Britaniji dao pristup jedinstvenom tržištu EU i zoni slobodne trgovine.

AP dodaje i da bi jedna od alternativnih opcija mogla da bude odustajanje od Bregzita.

MILION ljudi u Londonu, novi referendum o EU?! (VIDEO)

EU je Velikoj Britaniji, koja je zatražila odlaganje Bregzita koji je trebalo da počne 29. marta, ponudila dve opcije. Prva opcija je odlaganje do 12. aprila ako Velika Britanija ne prihvati sporazum, ili 22. maj ako britanski parlament u trećem pokušaju usvoji sporazum o razlazu koji su London i Brisel postigli u novembru.

"EU je spremna, iako nije poželjan scenario (Bregzita) bez dogovora (no deal)", navela je Komisija i podsetila da Velika Britanija u slučaju odlaska bez dogovora neće imati prelazni period kako što je predviđeno sporazumom.

"To će sigurno stvoriti značajne poremećaje za građane i u svetu preduzetništva“, dodaje se u saopštenju i navodi da britanski gradjani više neće biti i gradjani EU i zbog toga će biti podvrgnuti dodatnim kontrolama kada budu prelazili granicu Unije.

A kako ova "politička igra" utiče na Balkan i na Srbiju...

Bregzit i Balkan: Zima dolazi, i u Britaniju i ovde!

Povezano

Sve vesti