Grčka: Aja Sofija - džamija, uvreda za hrišćane

Autor:

Grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Katrugalos izjavio je povodom najave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da je moguće da se Aja Sofija, koja je trenutno muzej, pretvori u džamiju, da je to uvreda za hrišćane i ceo svet.

24
A- A A+
Aja Sofija Foto: Youtube/screenshot/Latif Yeniceri


"Svaki spor o ovom statusu nije samo uvreda za hrišćanska osećanja, već je uvreda međunarodne zajednice i međunarodnog prava. Želimo da se nadamo da će se ispravne izjave turskog rukovodstva od 16. marta primeniti i da neće biti promene u njenom statusu", rekao je Kartugalos, prenosi ANA.

On je naglasio da je Aja Sofija vekovima bila najveća hrišćanska crkva i da je na spisku Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (Unesko) kao svetsko kulturno nasleđe.

Aja Sofija je sagrađena 537. godine u Istanbulu, a u džamiju je pretvorena 1453. godine, posle pada Carigrada (sada Istanbula) u ruke Otomanskog carstva, da bi 1935. godine bila pretvorena u muzej.

Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da nije nemoguće da Aja Sofija više ne bude muzej u koji se naplaćuje ulaz i postane džamija u koju je ulaz slobodan.

Povezano

Sve vesti