Pet najboljih porodičnih destinacija u Grčkoj (FOTO)

Autor:

Grčka ima ponešto da ponudi za svakoga – za mlade, za starije, za decu, a evo gde je najbolje da otputujete ukoliko idete kao porodica.

33
A- A A+

Veliki broj porodica bira upravo Grčku za letovanje, zbog čega je sajt Visit Greece napravio malu listu najboljih porodičnih destinacija, tj. ostrva.

rodos, grčka, plaža, letovanje, leto, more Foto: Guliver/Getty Images/John_Walker

Rodos

Nalazi se u Egejskom moru i deo je grupe ostrva Dodekanez.

Rodos je jedno od najposećenijih grčkih ostrva, bogato je istorijom, ali i brojnim peščanim plažama koje imaju "plave zastavice" zahvaljujući dobrom kvalitetu vode i bezbednosti.

Ono što se svim turistima preporučuje kao "must visit" su zidine Srednjovekovnog grada, antički grad Lindos, zamkove Monolitos i Kritnija, kao i dorski grad-državu Kameiros...

Na ovom ostrvu postoji dosta rizortova prvenstveno orijentisanih na porodice, ali i manjih kućica koje se iznajmljuju turistima.

Takođe, na Rodosu možete uživati u bioskopu, umetničkim i plesnim festivalima, a srednjovekovni festival se održava u septembru. Mališanima se posebno savetuje da posete Akvarijum i dolinu leptira.

krf, grčka, more, leto, letovanje, plaža Foto: Guliver/Getty Images/Balate Dorin

Krf

Nalazi se u Jonskom moru, ostrvo je puno maslina, anemona, orhideja i brojnih endemskih vrsta cvetova.

Turistima se savetuje da posete očuvani Stari grad, koji je pod zaštitom Unesco-a. Ostrvo obiluje hotelima namenjenim prvenstveno porodicama, gde se organizuju takmičenja za decu i razni programi animacije. Naravno, postoji i dosta kuća za iznajmljivanje.

Grci imaju najbolju plažu na svetu! (VIDEO)

Postoji dosta muzeja i umetničkih galerija, ali i Međunarodni festival koji promoviše bogato muzičko nasleđe ostrva.

Ono što je posebno zabavno za decu su otvoreni bioskopi gde mogu da uživaju u crtaćima.

halkidiki, grčka, letovanje, leto, more, plaža Foto: Guliver/Getty Images/Kisa_Markiza

Halkidiki

OK, Halkidiki zapravo nije ostrvo, već poluostrvo, ali svejedno ima dosta sjajnih plaža. Nalazi se u severnom delu Grčku, a za porodice (ali i za sve ostale) je dobro i to što većina plaža ima "plave zastavice". Halkidiki je raj i za one koji vole hranu jer ima bogato gastronomsko i kulturno nasleđe.

Turistima se savetuje da posete planinu Atos, gde nažalost ženama nije dozvoljen pristup, ali i pećinu Petralona, kao i Stagiru, Aristotelovo rodno mesto.

Najlepše grčke plaže

Porodice mogu da odsednu u tradicionalnim ostrvskim kućama ili da izaberu neki od hotela, gde se u mnogima takođe organizuju aktivnosti za decu od četiri meseca do 16 godina.

Turisti ovde mogu da uživaju u festivalima na otvorenom, posvećenim džez, klasičnoj ili tradicionalnoj muzici.

krit, grčka, leto, letovanje, more, plaža Foto: Guliver/Getty Images/arkanto

Krit

Nalazi se u južnom delu Egejskog mora i dom je najranijih evropskih civilizacija. Turisti koji posete Krit mogu da očekuju gostoprimstvo od stanovnika, ali i da uživaju na prelepim plažama ovog ostrva gde je leto najduže u Grčkoj.

Mesta koja se preporučuje da posetite su Arheološki muzej u Heraklionu, pećinu Diktean, stare gradova Haniju i Retimno, klisuru Samarija, jednu od najdužih u Evropi...

Kako su grčka ostrva dobila imena

Možete da ostanete u nekom od brojnih hotela ili gostionicama širom ostrva, u blizini plaže ili malo dalje, u nekom od planinskih sela.

Posetioci Krita mogu da uživaju u seoskim festivalima, festivalima vina i religioznim proslavama koji se održavaju u gradovima i seoskim crkvama, ali i renesansnim festivalima.

Posebno zanimljivi za mališane su Kretarijum u Heraklionu i vodeni park u Haniji.

zakintos, grčka, more, plaža, leto, letovanje Foto: Guliver/Getty Images/Anna_Jedynak

Zakintos

Reč je najjužnijem od šest Jonskih ostrva, koje ima divne plaže sa azurno plavom vodom, impresivne građevine venecijanske arhitekture, okružene maslinama i voćem, brojnim tavernama koje nude panoramski pogled na more.

Preporučuje se da posetite Trg svetog Marka, venecijansko utvrđenje Kastro, muzej Solomosa, Plave pećine, Navajo plažu, manastir Anaforintria.

Na Zakintosu postoje brojni rizorti, sobe za iznajmljivanje, hoteli, ali i dve vetrenjače koje se iznajmljuju.

Turistima se preporučuje da se pridruže organizovanim izletima u zaseoke, gde se može uživati u prelepim zalascima sunca, ali i verskim i seoskim festivalima.

Posebno zanimljivo za decu je istraživanje podvodnog sveta u Marina parku.

Gde vi najviše volite da letujete u Grčkoj?

Ako ćete u Grčku, računajte i na ovo:

Veliko poskupljuje putarina u Grčkoj – i do 150 odsto!

Povezano

Sve vesti