UEFA ispituje "rasizam u Podgorici" (VIDEO)

Autor:

Englezi tvrde: "Rasističke uvrede u Podgorici". Iz tabora Crne Gore negiraju: "Nismo čuli!". UEFA odlučila da ispita stvar. Reagovao i Fudbalski savez Crne Gore.

UEFA ispituje "rasizam u Podgorici" (VIDEO) Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Evropska fudbalska unija (UEFA) odlučila je da istraži optužbe predstavnika fudbalske reprezentacije Engleske, koji tvrde da su pojedini igrači tog tima bili izloženi "rasističkim uvredama" sa tribina stadiona Pod Goricom u ponedeljak uveče u meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Ovu vest engleski mediji upravo su plasirali pod oznakom "udarna", navodeći da je Fudbalski saverz Crne Gore na tapetu disciplinskih organa UEFA zbog "rasizma" i bacanja objekata u teren sa tribina.

Prema tvrdnjama Engleza, igrači Deni Rouz, Rahim Sterling i Kalum Hadson Odoi, bili su izloženi rasističkom vređanju sa tribina.

Odmah posle meča, koji je njegov tim ubedljivo dobio (5:1), selektor engleske reprezentacije Geret Sautgejt je rekao da je "definitivno čuo kako šikaniraju Denija Rouza", a reč je o oponašanju majmunskih krika.

Njegov kolega, selektor crnogorske reprezentacije Ljubiša Tumbaković je, na pitanje novinara engleskih medija, rekao da nije čuo tako nešto i izazvao je gnev Engleza.

U međuvremenu je reagovao i Fudbalski savez Crne Gore, koji je potvrdio da će UEFA, između ostalog, tokom disciplinskog postupka istražiti detalje vezane za "navodno pojedinačno rasističko ponašanje minornog dela navijača reprezentacije Crne Gore koje je delegatu utakmice prijavljeno od strane predstavnika Fudbalskog saveza Engleske".

Crnogorski fudbalski savez uzdržao se od komentara do okončanja postupka.

"Poštujući pravila postupka nećemo komentarisati navode predstavnika Fudbalskog saveza Engleske, već ćemo prepustiti nadležnim organima UEFA da donesu odluku na osnovu relevantnih dokaza tokom vođenja disciplinskog postupka", navodi se u saopštenju.

Fudbalski savez Crne Gore je poručio da je "oduvek bio posvećeni partner međunarodnim fudbalskim organizacijama u borbi protiv svih vrsta diskriminacije na terenu i van njega".

"Na mečevima naših nacionalnih selekcija do sada nismo imali slučajeve verske, rodne ili rasne diskriminacije i uvereni smo da takvih slučajeva neće biti ni u budućnosti. U multikulturalnom i multietničkom društvu kakvo je Crna Gora nema mesta za takvo ponašanje, to su na najbolji način osetili gosti iz Engleske i tokom prethodne dve zvanične utakmice koje su odigrali u Podgorici", ističu iz FSCG.

Navodi se da će Fudbalski savez, ukoliko se u daljem postupku dokaže rasističko ponašanje na stadionu, preduzeti sve neophodne mere da identifikuje neodgovorne pojedince koji su eventualno izazvali takvo ponašanje i biće im zabranjen pristup stadionu na svim utakmicama u organizaciji saveza.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Povezano

Sve vesti