Skot o Kosovu: Ne kriviti samo Prištinu

Autor:

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izjavio je danas da po pitanju Kosova rešenje nije kriviti samo jednu stranu, već se treba vratiti za pregovarački sto. Nebojša Stefanović: Priština je ta koja ne želi kompromis.

Skot o Kosovu: Ne kriviti samo Prištinu   Foto: Mondo/Stefan StojanovićSkot je, na konferenciji za novinare u Beogradu odgovarajući na komentar ministra Stefanovića u vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji, naveo da se slaže s ministrom da je situacija veoma komplikovana i teška.

"Mislim da nije korisno da se krivi samo jedna strana, ima dosta krivice na svim stranama, ali rešenje nije u tome da se krivi druga strana, već u povratku za pregovarački sto", rekao je Skot

Prema njegovim rečima, treba se vratiti ozbiljnim pregovorima kako bi se rešilo kosovsko pitanje i postigao održiv sveobuhvatan sporazum.

"To je cilj SAD i EU, i mi ohrabrujemo obe strane da preduzmu korake i da nastave u tom pravcu", rekao je američki ambasador i dodao da očekuje da će kosovska vlada uz podršku srpske otkriti ubice jednog od lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića.

Figaro: Na Kosovu Srbi posle genocida trpe aparthejd


Stefanović je Skotu rekao da ne želi da ulazi s njim u polemiku u vezi s tim, jer smatra da bez obzira na različite stavove koje SAD i Srbija imaju oko KiM, o pitanju stabilnosti, bezbednosti i normalnog života misle isto.

"Srbija nekada traži da se kaže, da ako se mi trudimo i činimo, a druga strana svakim svojim potezom škodi tim naporima, da se to jasno i kaže. Pismo koje su uputile SAD da se ukinu takse na robu iz centralne Srbije, bilo je korisno, ali posle toga je trebala da ide jača kampanja i EU i SAD da se to sprovede u delo", kazao je Stefanović.

Haradinaj smenio Vesnu Mikić zbog stava o bombardovanju


Dodao je da se Beograd slaže s tim da svako rešenje treba da se donese mirnim putem i u saradnji, ali da je problem u tome što su previše puta pozivane obe strane da učine sve da se dođe do normalizacije, iako je Priština ta koja ometa proces.

"Nismo mi uveli takse nikome, nikada, uvela ih je prištinska vlast. Takođe, nisu ispunili ništa od onoga što su potpisali u Briselskom sporazumu već pet godina i nažalost pored svega što je uradio i predsednik Aleksandar Vučić i Vlada i pored napora da pronalazimo rešenja, prištinske vlasti ne pokazuju želju da naprave bilo kakav kompromis, niti korak napred", kazao je ministar.

Dodao je da politički predstavnici Albanaca u Prištini očekuju da sve što traže Beograd ispuni.

"Ako je to kompromis, mi nismo spremni da ga napravimo", rekao je Stefanović i dodao da više očekuje od SAD da učine napor u tom smislu, nego od prištinskih vlasti.

Povezano

Sve vesti