Tanjug

Uskoro 56 kamera na autoputu Beograd-Niš

Autor:

JP "Putevi Srbije" planira da u junu postavi 56 kamera na 14 portala na autoputu od Beograd - Niš, najavio je rukovodilac Sektora za naplatu putarine u tom preduzeću Darko Savić.

5
A- A A+
autoput, put, drum, saobraćaj, vožnja, putevi Foto: MONDO/Predrag Vujić

"U fazi smo pilot projekta postavljanja video- nadzora, odnosno kamera na deonici autoputa od Beograda do Niša, koji predviđa 56 kamera na 14 portala, a jedna od mogućnosti je merenje prosečne brzine po sekcijama", rekao je Savić novinarima na Sajmu automobila u Beogradu.

Na određenim sekcijama, gde nema odmorišta, predviđena je prosečna brzina, a u planu je da sistem u junu počne da funkcionise.

Tender je završen, radovi su počeli, i očekujemo da u junu zaživi ovaj projekat, rekao je Savić.

kamere, bezbednost Foto: Data Media Market/Mondo

Prema njegovim rečima, ovo preduzeće beleži "značajan porast korisnika elektronske naplate putarina, i broj korisnika uredaja za ENP se uvecava svake godine".

U sistemu za elektronsku naplatu putarine trenutno ima gotovo 300.000 korisnika.

"Prodali smo više od 70.000 tagova za elektronsku naplatu putarine, a nakon otvaranja novih naplatnih stanica, 'Putevi Srbije' očekuju još masovnije kosricćenje sistema elektronske naplate", rekao je Savić.

Novine u radu su i to što je fizičkim licima omogućeno korišćenje postpejd usluga.           

JP "Putevi Srbije" korisnicima elektronske naplate putarine u pripejd sistemu omogućava popuste na putarinu od 4 odsto do 10 procenata u zavisnosti od vrednosti uplacenih sredstava.

Ovo preduzeće je raspisalo javnu nabavku priprema nabavku i planira instalaciju još 10 elektropunjača na naplatnim stanicama. 

Do juna još 10 elektropunjača na Koridoru 10

Povezano

Sve vesti