mondo.rs,Tanjug

Šta to radi papa? (VIDEO)

Autor:

Snimak, na kojem se vidi kako papa Franja uporno povlači šaku kako bi izbegao da mu vernici poljube prsten na ruci, najnoviji je predmet sukoba između konzervativne i progresivne struje u Rimokatoličkoj crkvi.

27
A- A A+
papa Foto: screenshot/youtube/The Charisma Matrix


Nakon što je objavljen video, koji je nastao u ponedeljak tokom papine posete italijanskom gradu Loretu, oglasili su se i kritičari i pristalice pape.

Papa: Abortus kao plaćeni ubica

Konzervativni katolički sajt "Lajf sajt njuz", koji često kritikuje papu, opisao je ovaj događaj kao "uznemirujuć" u naslovu teksta, u kojem piše o dugoj istoriji prstenja koje pape nose i njihovom značaju.

Izvor: youtube/The Charisma Matrix

"Franjo, ako ne želis da budes Hristov namesnik, onda beži odatle", naveo je na Twitteru sajt "Rorate caeli", koji uglavnom čitaju katolički tradicionalisti.

S druge strane, papski biograf Osten Iverejig poručio je na Twitteru da papa Franja pokušava da se postara da vernici uspostave odnos s njim, a ne da se prema njemu odnose kao prema "svetoj relikviji", prenosi Gardijan.

"On je Hristov namesnik, ne rimski car", poručio je Iverejg.

S njim je saglasan i jezuitski sveštenik Rusel Polit, koji smatra da je  krajnje vreme da se prestane s ljubljenjem prstenja biskupa.

"To je jednostavno smešno i nema nikakve veze s tradicijom. To je uvezeno iz monarhija", rekao je Polit.

Nakon kritike papa Franja je dozvolio danas monahinjama i sveštenicima da poljube papski prsten tokom nedeljnog obraćanja na Trgu Svetog Petra.

Povezano

Sve vesti