mondo.rs,Tanjug

Ako ne dođete na skrining pregled - "penali"

Autor:

Skupština Srbije utvrdila je dnevni red, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar obrazlaže set zakona iz oblasti zdravstva. On je rekao da će zdravstveni sistem u koji se u poslednjih pet godina ulaže mnogo više učiniti još kvalitetnijim.

12
A- A A+
zlatibor lončar Foto: Mondo/Goran Sivački

"Namera nam je da kvalitetna zdravstvena usluga bude jednako dostupna građanima u svim delovima države", rekao je Lončar u parlamentu.

Lončar je obrazlažući Predlog zakona o zdravstvenom osiguranju rekao da se zakonom obezbeđuju skrining pregledi, a da će ukoliko pacijent neopravdano ne dođe na taj pregled, a kasnije oboli, učestvovati u troškovima daljeg lečenja bolesti

Naveo je i da je propisano da roditelji tokom lečenja deteta od nekog teškog oboljenja imaju pravo da tokom bolovanja primaju sto dosto zarade do punoletstva deteta.

Takođe, predviđeno je da izabrani lekar može da otvori bolovanje do 60 dana umesto dosadašnjih 30.

On je naveo da će ubuduće i lekari specijalisti moća da upute pacijenta na bolničko lečenje, a ne samo izabrani lekar.

Prema njegovim rečima, predviđeno je i formiranje jedinstvene liste čekanja koju će da vodi RFZO.

Ministar je dodao i da se uvode novi osnovi osiguranja za poljoprivrednike, za lica koja obavljaju poslove javnog beležnika i izvršitelja, za one koji primaju penziju ili invalidninu isključivo od stranog nosioca osiguranja.

Kada je reč o Predlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti predloženo je, kaže Lončar, prebacivanje primarne zdravstvene zaštite na državni nivo, osim apoteka.

Lončar najavio posao za oko 500 đaka medicinskih škola

Apoteke, kako je objasnio, ostaju u nadležnosti lokalne samouprave.

Lončar je kazao da su olakšani uslovi za osnivanje privatne prakse, te da su unapređene odredbe koje se odnose na prekovremeni rad, uslovi za imenovanje direktora, upravnih i nadzornih odbora.

Dnevni red je dopunjen i izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Poslanica SNS Marija Obradović rekla je da se tim izmenama, između ostalog, produžuje važenje potvrda o registraciji vozila namenjenih za poljoprivrednu proizvodnju, tako da ne prestaju da važe 3. aprila, već u slučaju promene vlasnika, promene prebivališta ili drugih podataka.

Izmene su predložene jer je veliki broj poljoprivrednika, oko 493.000 vlasnika vozila, nezadovoljno zakonom, koji je donet pre godinu dana.

Povezano

Sve vesti