Beta

Direktor KIC u Parizu: Izložba nije uklonjena, već...

Autor:

Direktor Kulturno-informativnog centra (KIC) Srbije u Parizu Radoslav Pavlović izjavio je danas da sporna izložba u tom centru povodom 20. godišnjice početka NATO bombardovanja Srbije "nije uklonjena" već da su neki delovi "zarolani".

16
A- A A+

nato, nato bombardovanje, bombardovanje Foto: Mondo/Mario Milojević


Pavlović je za televiziju Prva rekao da slike nisu uklonjene sa zida i da mu nije naređeno iz ambasade Srbije u Francuskoj da se izložba ukloni kako je to navela ;koordinatorka za odnose sa medijima u  centru u Parizu Nataša Pejin.

Navodeći da nakon te objave Pejin dobija preteće mejlove, Pavlović je rekao da iza svega stoje nastojanja nekih da preuzmu njegovu funkciju.

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je ranije da će insistirati da se utvrdi da li je iz KIC Srbije u Parizu privremeno uklonjen deo izložbe povodom 20. godišnjice početka NATO agresije i najavilo da će "u slučaju da se potvrde navodi o cenzuri" pozvati da se "adekvatno sankcionišu lica koja su učestvovala u ugrožavanju slobode umetničkog izraza".

Ko je sklonio izložbu o NATO bombardovanju u Parizu?

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je izložba "Srbija 1999. godine - 20 godina posle - dok su padale bombe" deo programa koji je odobrio taj resor a da je "navodno privremeno uklonjena pod izgovorom da bi njen sadržaj mogao biti neprijatan za određene zvanice, koje su 26. marta prisustvovale koktelu".

Koordinatorka za odnose sa medijima u Kulturnom centru Srbije u Parizu Nataša Pejin objavila je prethodno na društvenim mrežama da su samo dva dana od otvaranja izložbe "Srbija 1999. – 20 godina posle - dok su padale bombe", skinuta platna Biljane Vilimon i Vlade Veličkovića.

Ona je napisala da se 25. marta srela sa direktorom Radoslavom Pavlovićem, koji joj je kazao da se u Centru održava prijem i da je iz srpske ambasade u Parizu dobio nalog da se slike skinu, kako "oficirima NATO ne bilo neprijatno" na prijemu.


Povezano

Sve vesti