mondo.rs,Tanjug

Monsanto da plati 80 miliona $ čoveku obolelom od raka

Autor:

Federalna porota Okružnog suda u San Francisku naložila je Monsantu da plati više od 80 miliona dolara odštete čoveku iz Kalifornije čiju je bolest, kako je utvrđeno, delimično izazvala upotreba popularnog herbicida Raundap.

5
A- A A+
ilustracija Foto: YouTube/printscreen/ABC news (Australia) ilustracija

  Šestočlana porota je odlučila da je Monsanto odgovoran za bolest tog čoveka jer na svom prozivodu nije istakao upozorenje na opasnost od izazivanja raka, piše Njujork Tajms.

Presuda Okružnog suda u San Francisku predstavlja prekretnicu u kontinuiranoj javnoj debati o zdravstvenim posledicama korišćenja Raundapa i efektima njegovog aktivnog sastojka, glifosata, koji je u širokoj upotrebi u svetu za suzbijanje korova.

Monsanto se trenutno na sudovima brani od više hiljada sličnih tužbi.

Tužitelj, Edvin Hardeman (70), je na svom imanju koristio Raundap za uništavanje korova i otrovnog hrasta punih 26 godina.

Monsanto da plati 289 miliona $ obolelom od raka!

Pre četiri godine, 2015, saznao je da ima non-Hodžkinov limfom, a naredne godine, nakon što je Međunarodna agencija za istraživanje raka Svetske zdravstvene organizacije objavila da je glifosat verovatan karcinogen, Hardeman je odlučio da tuži Monsanto.

Nemački hemijski konglomerat Bajer, koji je prošle godine preuzeo Monsantno, saopštio je da je razočaran odlukom porote.

POTVRĐENO: Monsanto izazvao rak, ali jeftino prošao

"Ova odluka ne menja težinu gotovo četiri decenije intenzivnog naučnog rada i zaključaka regulatora širom sveta koji idu u prilog bezbednosti naših herbicida baziranih na glifosatu, i koji potvrđuju da oni nisu kancerogeni", navodi se u saopštenju Bajera.

Kompanija tvrdi da presuda "nema uticaj na buduće sudske procese i odluke" i dodaje da će se žaliti.

Povezano

Sve vesti