mondo.rs,Tanjug

Šok u crkvi u Hrvatskoj: Fetusi krvare na krstu

Autor:

Na oltaru županijske crkve svetog Krsta u Vodicama postavljen je krst sa krvavim modelima fetusa.

5
A- A A+
Crkva Sv. Ante Padovanskog, krivi toranj u beogradu, noć muzeja Foto: Mondo/ Stefan Stojanović ilustracija

U krst je urezano pet rupa u obliku srca, a u svakom srcu postavljene su krvave lutke koje predstavljaju fetuse, probijene ekserom, prenosi hrvatski sajt 24Sata i dodaje da je uz krst postavljena i zastava Hrvatske.

Fotografija se veoma brzo raširila po društvenim mrežama i na njoj se vidi i da na vrhu krsta piše rečenica iz Knjige postanka "Krv njihova iz zemlje k meni viče".

Hrvati neće Crkvu u školama

Novinari sajta pozvali su župana crkve Franju Glasnovića i zamolili ga za komentar, međutim on je rekao da je "vreme posta i da ne bi ništa komentariso".

Hrvatski biskup: Od abortirane dece prave parfeme

Starešina crkve Svetog Križa Franjo Glasnović potvrdio je za hrvatske medije da je tačno da se krst nalazi u crkvi, ali nije želeo mnogo da komentariše situaciju.

"Vreme u kojem se nalazimo je vreme molitve, razmišljanja i obraćanja. Ne bih o tome više razgovarao niti bih to komentarisao, u korizmi malo govorim", kratko je kazao Glasnović za portal ŠibenikIN.

Dodao je i da će postupiti po Jevnađelju.

Autor ovog morbinog dela, piše portal Index, je samouki umetnik Josip Mateša, čovek koji je na prošlogodišnjem protestu protiv Istanbulske konvencije u Splitu, Rivom prošetao s replikom vagine na glavi.

Mateša je 2017. godine nagrađen nagradom Grada Vodice za životno delo, a bio je i u Gradskom veću Vodica kao predsednik vodičke Hrvatske republikanske stranke koja je tada bila u koaliciji s desno orijentisanom Hrvatskom strankom praova.

Lokalni mediji su izvestili da se o Mateši pričalo i kada je u svom vrtu napravio najveću repliku Višeslavove krstionice u Hrvatskoj.

Pažnju medija privukao je ponovo lane kada je splitskom Rivom šetao s jarmom, odnosno napravom koja služi za uprezanje životinja u kola ili plug, ali je mnoge asocirala na ženski reproduktivni organ.

Mateša je za portal InfoVodice pokušao da objasni šta je hteo da poruči ovim morbitnim krstom, rekavši da je to povezano sa najavom donošenja Zakona o pobačaju ove godine, te da neki zagovaraju potpunu slobodu, čemu se on žestoko protivi.

"Sloboda postoji sve dok ne ugrožava tuđu slobodu. Krst je beli jer oni koji nisu imali pravo na život, a to su deca nerođena, nevine su žrtve takozvane potpune slobode. U krsti se nalaze pet srca koje predstavljaju pet rana Hristovih, s pet fetusa probijenih ekserima", rekao je Mateša.

Kaže da njegova instalacija ne osuđuje nikoga ni ičije postupke, nego poziva na ozbiljnost i odgovornost prema životu jer, kako kaže, hrvatski narod izumire'.

Povezano

Sve vesti