mondo.ba

Ustavni sud BiH ponovo osporio Dan RS

Autor:

Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Ustavni sud BiH svojom odlukom o osporavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske, još jednom dokazao da se pri odlučivanju rukovodi političkim, a ne pravnim kriterijumima

6
A- A A+
Željka Cvijanović, inauguracija, predsjednik RS Foto: MONDO/ Vedran Ševčuk

Ona navodi da je Ustavni sud BiH u potpunosti preuzeo ulogu koju je u prošlosti imao OHR.

"Nažalost, ova odluka Ustavnog suda BiH dodatno će narušiti, ionako krhko poverenje građana Republike Srpske u ovu instituciju kojoj, očigledno, dnevni red u najvećoj meri diktira političko Sarajevo", konstatovala je predsednik Republike.

U saopštenju iz kabineta predsednika Republike navodi se da je Cvijanovićeva naglasila da uz neospornu istorijsku činjenicu da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine, za institucije Srpske je obavezujući sud i njenih građana, koji su na referendumu ubedljivom većinom odlučili da će Dan Republike i ubuduće biti obieležavan tog dana kada je Republika Srpska, uostalom, i formirana.

"Činjenica da se Ustavni sud BiH, u kojem sede strane sudije, bavi pitanjem praznika, a BiH nije u stanju da napravi ni najmanji pomak napred, pa čak ni da formira vlast nakon provedenih izbora, govori o njenom opštem stanju", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da o okrnjenom suverenitetu BiH govori i samo postojanje stranih sudija, a već mnogo puta je dokazano da se oni vode političkim željama nalogodavaca, a ne slovom Ustava.

"U skladu sa očekivanjima građana Republike Srpske, kao i istorijskim faktima, obaveza institucija Republike Srpske jeste da očuvaju 9. januar kao praznik njenog rođenja", istakla je predsednik Republike.

Ustavni sud BiH osporio je Zakon o Danu Republike Srpske - 9. januaru, razmatrajući zahtev za ocenu ustavnosti Dana Republike Srpske koji je u januaru prošle godine podnelo devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Veću naroda Srpske.

Predsednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević objasnio je da je usvojen zahtev ovih delegata, te da je Sud proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao Danu Republike Srpske i poništio tu odredbu.

Povezano

Sve vesti