mondo.rs

Koliko često treba da radite samopreglede

Autor:

Samopregled grudi, ali i još nekih delova tela trebalo bi redovno da radite, a evo i koliko često.

Koliko često treba da radite samopreglede Foto: Guliver/Getty Images/Voyagerix

Samopregledi ni u kom slučaju nisu zamena za lekarski pregled, ali bi svakako trebalo da ih radite redovno, kako biste uočili potencijalne promene i otišli kod lekara. Znate već i sami, i to što se pojavi može da "ne bude ništa", ali može da bude i pretnja po zdravlje, pa je jako važno da se na vreme javite lekaru.

Evo koliko često treba da radite samopreglede.

Grudi – jednom mesečno

Žene bi trebalo da budu upoznate sa svojim grudima, tako da mogu da primete bilo kakvu promenu i jave se lekaru koji će onda uraditi dalje analize, poput mamograma.

Sasvim je dovoljno da barem jednom mesečno uradite samopregled dojki, ili periodično, kada skidate brushalter, ulazite pod tuš... Gledajte ima li bilo kakvih promena, poput udubljena, crvenila, otoka, osipa, bola...

Koža  - jednom mesečno

Rak kože je sve češći, ali je njegove simptome možda i najlakše uočiti. To znači da redovni samopregledi kože mogu da vam spasu život. Ukoliko se otkrije na vreme, rak kože u većini slučajeva može da se izleči.

SVAKO bi trebalo da radi samopregled kože, ali posebno oni koji imaju svetlu kožu, crvenokosi, oni koji imaju dosta mladeža, kao i oni koji su imali prekancerogene ili kancerogene lezije u prošlosti, ističe dr Erleksija Norvud.

Za samopregled vam je potrebno ogledalo na kojem možete da se vidite celi, kao i malo ručno ogledalo ili partner, član porodice, ko je voljan da vam pomogne. Pregledajte svaki centimetar kože, čak i delove koji nisu izloženi suncu, poput kože glave, ruke, ispod grudi, pa čak i kožu intimne zone i tabane.

Obim struka – na tri do četiri meseca

Obim struka može da bude bolji pokazatelj zdravlja ili zdravstvenog rizika nego broj na vagi ili indeks telesne mase. Zašto? Salo na stomaku je veći faktor rizika kada je reč o srčanim bolestima, infarktu, dijabetesu, nego salo na drugim delovima tela.

"Građa tela u obliku jabuke je opasnija po zdravlje nego oblik kruške", kaže dr Norvud.

Generalno, žene su najzdravije kada im obim struka ne prelazi 89 centimetara. Ukoliko je vaš obim struka veći od toga, razmislite o vežbanju i promeni navika u ishrani koje će vam pomoći da smanjite obim. Zatim opet izmerite obim za tri do četiri meseca, savetuje Norvudova.

Ponekad se broj na vagi ne promeni, ali odeća drugačije stoji.

"To znači da je došlo do smanjenja masti oko struka i butina", kaže doktorka. "Želite da vidite smanjene obima jer to znači da se povećava mišićna masa, a smanjuje salo".

Puls – jednom mesečno

Previše brz puls može da bude znak hipertiroidizma, atrijalne fibrilacije (vrsta aritmije) ili drugih srčanih problema. A možete jednostavno da motrite na to mereći puls, tako što ćete kažiprstom i srednjim prstom napipati puls sa unutrašnje strane ručnog zgloba ili na vratu, sa strane. Sve što treba da uradite je da brojite otkucaje pola minuta i onda dobijeni broj pomnožite sa dva.

Normalnim pulsom se smatra puls između 60 i 100 u stanju mirovanja. "Ukoliko je viši od sto, to nije normalno", kaže dr Norvud.

Dakle, kontrolišite puls jednom mesečno!

Visina – jednom godišnje

Merenje visine jednom godišnje je jednostavan način da pratite koliko su vam zdrave kosti.

"Smanjenje visine znači da 'gubite' kosti, a to može biti rani znak osteoporoze", upozorava doktorka.

Da bi vam kosti bile zdrave, gledajte da unosite dovoljno kalcijuma iz mlečnih proizvoda, ali i lisnatog zelenog povrća, poput spanaća i brokolija.

Naravno, i fizička aktivnost je važna.

"Nisu sve vežbe iste kada se radi o zdravlju kostiju. Plivanje je sjajno za srce, ali ne pomaže kostima. Želite da vežbate tako da prkosite gravitaciji – da hodate, trčite, džogirate, podižete tegove", kaže dr Norvud.

Krvni pritisak – sedmično ili dvonedeljno

Redovne kontrole krvnog pritiska mogu da vam daju uvid u trenutno i buduće zdravstveno stanje.

"Neko ko je zdrav, ali ima povremeno povišen krvni pritisak, bez dijagnoze hipertenzije, ili ko ima rizike faktora za hipertenizuju, trebalo bi da kontroliše krvni pritisak na nedelju do dve dana", savetuje Norvudova.

Sedite i odmorite se pet minuta pre nego što kod kuće proverite nivo krvnog pritiska. Izbegavajte kofein, cigarete, alkohol i vežbanje pola sata pre toga, jer sve to može da utiče na dobijene rezultate. Pokušajte da, kad god kontrolišete krvni pritisak, to radite u isto doba dana. Dok merite pritisak, sedite uspravno i ne prekrštajte noge.

Normalan pritisak je 120/60, ali ne paničite ako vam aparat pokaže više od toga. Sačekajte minut, pa pokušajte ponovo. Najbolje je da rezultate zapisujete, kako biste uvedili da li vremenom ima nekih promena.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti