mondo.rs

Zašto je Mazda 3 skuplja od konkurencije (FOTO, VIDEO)

Autor:

Revolucionarni SkyActiv X motori stižu u Mazdu 3 krajem godine

31
A- A A+

Izvor: MONDO

Mazdaje jedan vrlo specifičan proizvođač automobila. Pre svega ovaj japanski proizvođač nije deo neke globalne alijanse. Pored toga, njihovi modeli se odlikuju fantastičnim dizajnom, a kao treće, Mazda i dalje razvija punom parom nove tehnologije kada je reč o motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Čuvena SkyActiv tehnologija, koja je već prisutna u G (benzin) i D (dizel) verzijama, uskoro treba da se pojavi i u, dugo očelivanoj, X tehnologiji. Prema rečima ljudi iz Mazde, SkyActiv X motori, čija je glavna karateristika da se ponašaju kao benzinci, a troše kao dizelaši, stižu u Mazdu 3 krajem ove godine.

Upravo je ovaj model zvezda njihovog nastupa na ovogodišnjem Sajmu automobila u Beogradu.

Nova "trojka" izgleda nerealno.

Kako proizvođač tvrdi, u pitanju je japanski Kodo ("duša pokreta") dizajn koji jak akcenat stavlja na estetici ove dalekoistočne zemlje. Linije su toliko jednostavne i efektne i sve čestitke japanskim dizajnerima koji su uspeli da prenesu viziju sa koncepta u stvaran model.

Zasečeni prednji deo sa "opasnim" svetlima se pretvara u jednu skladnu formu, koja se završava veoma lepo zaobljenim krajem.

"Sa novom 'mazdom 3' za Mazdu počinje nova era", izjavio je Akiro Marumoto, Mazdin predsednik i izvršni direktor prilikom otkrivanja novog modela krajem prošle godine na sajmu automobila u Los Anđelesu.

Unutrašnjost je, takođe, izvedena bez mnogo preteranih detalja. Linije su svedene i sve je zaista odlično upakovano. Čak nam ne smeta što ekran info-zabavnog sistema nije uklopljen u centralnu konzolu.

Sve ovo ima i svoju cenu, pa tako početna cena Mazde 3 iznosi nešto više od 20 hiljada evra.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti