mondo.rs

DRAMA U AUSTRALIJI: Kome sad uvaliti naše đubre!?

Autor:

Kriza sa otpadom u Australiji pogoršala se kada je ta zemlja od 25 miliona stanovnika izgubila četvrtog najvećeg uvoznika svog plastičnog otpada.

37
A- A A+
Ilustracija Foto: Mondo/ Goran Sivački Ilustracija

Indija je objavila potpunu zabranu uvoza plastičnog otpada ovog meseca, i to je ogroman udarac za Australiju, koja ima sve manje mesta u svetu gde može da "plasira" svoje đubre.

"Recikliranje je pod velikom pretnjom", upozorio je nadležni odbor u zemlji, nakon što je spuštena rampa na uvoz u Indiji, koja je primala 13 odsto ukupnog australijskog izvoza otpada.

"Sada smo se vratili u poziciju koja je započeta sa Kineskom krizom (onemogućavanja izvoza), ali je sad gore jer imamo sve manje alternativnih tržišta", kaže šef državnog Odbora za reciklažu, Piter Šmigel a prenosi "Sidni morning herald"

Izvor: Youtube/VICE News

Australija je jedna od velikih zemalja koje su dramatično pogođene nagomilavanjem đubreta nakon što je Kina prošle godine zabranila uvoz otpada za reciklažu. Zabranjene su 24 vrste otpada i zbog toga je australijski izvoz u Kinu opao za čak 41 odsto u prošloj finansijskoj godini, iako se ukupan izvoz povećao za pet odsto.

Ali, i pore toga što druge zemlje sada primaju đubre dosad namenjeno Kini (Indija, Indonezija, Vijetnam i Malezija...) u samoj Australiji se gomila opasna gomila materijala za recikliranje a prikupljači otpada grozničavo traže nova prekomorska tržišta za plasiranje svoje "sirovine".

A Malezija i Tajland su već najavili zabranu uvoza od 2021. godine. Ako ona bude slična onoj kineskoj, Australija će morati da nađe nova tržišta u svetu ili kod kuće za 1,3 miliona tona godišnje - vrednog izvoznicima 530 miliona dolara.


Povezano

Sve vesti