MONDO/Tanjug

USVOJENO: Probne vozačke i dalje važe godinu dana!

Autor:

Primena novog propisa, najavljena za 3. april, odložena je za nekoliko meseci.

17
A- A A+
probna vozačka dozvola Foto: MONDO/Marko Tanasković

Primena novih propisa Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije koji se odnose na nove vozače i izdavanje probnih vozačkih dozvola po strožem režimu, odlaže se do 2. septembra ove godine. Ovo je najnovija izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Ovo će donekle rasteretiti gužvu koja vlada u auto školama poslednjih nekoliko meseci.

Prema rečima ljudi iz auto škola, kandidati su kasno čuli za promene koje su trebale da nastupe 3. aprila.

"Ovo je odlična vest za sve kandidate, koji su u procesu polaganja, jer će do septembra moći da dobiju probnu dozvola na godinu dana", rekao je za MONDO Robert Šarac iz zaječarske auto škole "Stop".

Inače, kao razlog za odlaganje primene novih propisa, zakonodavac navodi da bi u tom slučaju veliki broj obrazaca za "stare" probne vozačke dozvole ostao neiskorišćen, pa bi taj škart nepotrebno išao na teret budžeta Ministarstva unutrašnjih poslova, navode "Novosti".

Podsećamo šta čeka nove vozače, sada, od 2. septembra ove godine.

Probna vozačka dozvola će se trajati dve godine i dobija se samo jednom u životu. Ovo znači da ako ste imali probnu vozačku dozvolu B kategorije, pa nakon njenog isteka, položite za A1, automatski dobijate pravu vozačku za tu novu kategoriju.

Ukoliko je vozač probnu dozvolu dobio pre navršenih 19 godina, njemu će probna vozačka trajati sve do 21. rođendana, što znači da probnu dozvolu novi vozači mogu imati i maksimalne četiri godine.

Osim za B kategoriju, probna dozvola će se izdavati i za A1, A2, A i B1 kategorije.

Vozač-početnik ima ograničenja u brzini kretanja vozila, pa tako maksimalna dozvoljena brzina na autoputu iznosi 110 km/h, na moto putu 90 km/h, a na ostalim – 90 odsto od dozvoljene (u gradu 45 na sat).

Za vlasnike probne dozvole važi pravilo "nulte tolerancije" po pitanju alkohola i psihoaktivnih supstanci u krvi, a zabranjena im je vožnja u periodu od 23 do 6 časova (pre izmena, zabrana je važila do 5 ujutru).

Zabranjen je i bilo kakav razgovor telefonom, čak i uz korišćenje "hendsfri" uređaja ili spikerfona telefona.

Maksimalna dozvoljena snaga vozila kojim sme da upravlja početnik iznosi 80 kW (109 konjskih snaga), osim u slučaju kada je vozač pod nadzorom člana porodice koji ima važeću vozačku dozvolu kategorije B u trajanju od najmanje pet godina.

Nadzor je obavezan i za sve vozače mlađe od 18 godina, a osoba koja vrši nadzor je odgovorna da se vozilom upravlja na bezbedan način i u skladu sa propisima.

Vozilo kojim upravlja početnik mora imati vidljivu posebnu oznaku "П" sa prednje i zadnje strane vozila.

Kategorije za koje se izdaje probna dozvola:

A1: Motocikli zapremine do 125 kubika i snage motora do 11kW (15 KS), čiji odnos snage motora i mase vozila nije veći od 0,1 kW/kg, i teški tricikli snage motora do 15kW (20,4 KS)

A2: Motocikli čija snaga motora nije veća od 35kW (47,6 KS) i čiji odnos snage motora i mase vozila nije veći od 0,2 kW/kg

A: Motocikli i teški tricikli čija snaga motora prelazi 35kW

B1: Teški četvorocikli

B: Motorna vozila, osim vozila kategorije A, A1, A2, AM, F i M, čija dozvoljena masa nije veća od 3500 kilograma i koja nemaju više od osam sedišta ne računajući sedište za vozača

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti