Tanjug

Veliki požari u Makedoniji, krenula hapšenja

Autor:

Desetak požara bukti već danima u nekoliko regiona Severne Makedonije, a vatrogasci i volonteri bore se da stave pod kontrolom vatrenu stihiju. Prva hapšenja zbog paljevine.

0
A- A A+

požar, vatra, vatrogasci, Incel Foto: MONDO/ Vedran Ševčuk Ilustracija

Policija je uhapsila dve osobe zbog podmetanja požara na otvorenom, prenosi AP.

Komandir vatrogasne jedinice u Skoplju, Vladimir Kočovski, tvrdi da su svi požari koji poslednjih dana gore u Makedoniji podmetnuti.

"Najodgovornije tvrdim da su svi, bukvalno svi, požari na otvorenom prostoru podmetnuti. O razlozima nekom drugom prilikom. Tada ću moći da kažem da li požari imaju političku pozadinu ili to prave drvokradice i poljoprivrednici koji pale strnjišta", napisao je on na svom Facebook nalogu, a preneo portal A1.on

U istočnim delovima Severne Makedonije evakuisano je stanovništvo zbog velikih požara, u kavadarskom selu Fariš požar je zahvatio vinograde, a vatrena stihija preti i kućama i crkvama, prenosi makedonski portal Plusinfo.

Zbog pojave velikih šumskih požara, Vlada Republike Severne Makedonije uvela je 24-časovnu zabranu kretanja u šumama i šumskim područjima.

Vatrogasci iz Teritorijalne protivpožarne jedinice u Kavadarcima ulažu maksimalne napore kako bi ugasili požar.

Izvor: Youtube/Канал 5 Телевизија

Vatrena stihija u selu Rosoman već je zahvatila crkva i groblje, a približavam se i prvim kućama u selu.

Takođe je Prespanski region, kao i turistička naselja Oteševo i Sirhan, zahvaćen velikim požarom, kao i deo makedonskog nacionalnog parka Galičica.

Požar je zahvatio oko 300 hektara šume, voćnjake i trske oko jezerske obale.

Povezano

Sve vesti