Ruski špijun o protestima: Miriše mi na Amerikance

Autor:

Nekadašnji šef vojne obaveštajne službe Rusije GRU, Fjodor Ladigin, kaže da u protestima opozicije u Srbiji vidi "snažan uticaj spoljne propagande", a pre svega "proameričku obojenost".

113
A- A A+
protesti jedan od pet miliona Foto: MONDO/Stefan Stojanović

"Izvan svake sumnje je da će protiv Srbije i u budućnosti biti usmerene aktivnosti i uticaji spolja", rekao je za današnju "Politiku" Ladigin, koji je bio šef Glavne obaveštajne uprave (GRU) od 1992. do 1997. godine.

Huškali jedne na druge

Lagidin kaže i da je raspad SFRJ bio samo početak agresije. Ocenjuje da su tokom devedesetih SAD i NATO izvršile agresiju na ustrojstvo sveta u celini, a da je tu agresiju NATO uigravao u Jugoslaviji. U Jugoslaviji se, kako kaže, dogodila prva obojena revolucija, prvi put su iskorišćene koncepcije vezane za korišćenje međunacionalnih i međukonfesionalnih razlika. Krajnji cilj je, kako kaže, bilo rušenje Srbije. "Plašili su velikom Srbijom i huškali protiv Srba druge narode bivše SFRJ", navodi Ladigin.

Na pitanje da li u protestima opozicije vidi spoljni uticaj kaže da je apsolutno ubeđen u to i da je taj uticaj iz istog pravca kao i pre 20 do 30 godina, "od vladajućih krugova Severnoatlantske alijanse, počev od Vašingtona", i da se to ne dešava tek tako.

Komentarišući pojedine navode da iza protesta stoje "proruske snage", on kaže da je to poznata taktika "drž'te lopova".

Na pitanje koji je interes Zapada da podržava antivladine proteste, upućuje na izjave rukovodstva Srbije o NATO agresiji i pita mogu li one da zadovolje vašingtonsku i briselsko-natovsku elitu.

Upitan koja se poruka šalje kada mirni protesti prerastu u nasilje, kaže da je to važan trenutak.

"Tu je ključna promišljenost poteza, posebno vlasti kao odgovor na akcije njenih oponenata", podsećajući u tom kontekstu na proteste na pekinškom trgu Tjenanmen.

Smatra da reakcija vlasti na antivladine akcije mora da bude promišljena i uravnotežena imajući u vidu budućnost zemlje.

Održan još jedan protest opozicije u Beogradu

On je ocenio i da se srpski narod dostojanstveno podnoseći teške žrtve tokom poslednje decenije 20. veka dostojno suprotstavio mnogobrojnim agresivnim dejstvima NATO i izdržao ih.

Obradović i Đilas provalili u zgradu RTS-a!

"Narod nije slomljen, očuvao je sebe, spreman je da se brani i jača svoju otadžbinu kao suverenu, neutralnu državu, okruženu zemljama članovima nedavnog agresora, Severnoatlanske alijanse", kaže Lidigin.

Povezano

Sve vesti