Tanjug,Fonet

Blokada Kolarčeve - protest zbog radova u centru

Autor:

Opozicioni Savez za promene održao je danas protest u centru Beograda, blokadom vrećama sa peskom Kolarčeve ulice, zbog sutrašnjeg zatvaranja Trga Republike za automobile i javni gradski prevoz.

83
A- A A+
blokada,kolarčeva Foto: MONDO/Nikola Janković

Aktivisti Saveza za Srbiju blokirali su danas oko 14. 30 sati Kolarčevu ulicu postavljanjem džakova sa solju za puteve na kolovoz čime su obustavili saobraćaj.

Aktivisti kažu da na taj način žele da pokažu Beograđanima kako će od sutra funkcionisati saobraćaj u prestonici. Za to vreme nije bilo policije u toj ulici.

Među aktivistima koji su postavljali džakove bili su i potpredsednik narodne stranke Nikola Jovanović, predsednik opštine Stari grad Marko Bastać i funkcioner Dveri Jugoslav Ciprijanović.

Izvor: MONDO

Od 1. aprila zatvoren Trg republike za saobraćaj


Predsednik Opštine Stari Grad Marko Bastać (DS) rekao je da se ovom akcijom pokazalo kako će grad sutra izgledati (kada počnu širi radovi na rekonstrukciji Trga Republike) i kaže da će ukoliko Grad ne obustavi radove, oni biti fizički sprečeni, kao u slučaju radova na žičari na Kalemegdanu.

"Tražimo od nadležnih vlasti referendum za područje centralnih mesnih zajednica u Beogradu, na opštini Stari grad, koje su pogođene rekonstrukcijama ulica, njihovom zatvaranju za saobraćaj i preseljavanju centra grada u Beograd na vodi", izjavio je narodni poslanik i član Saveza za promene Balša Božović (DS), prenosi Demokratska stranka.

PROTEST: Skinuli SVE table za ljubičastu zonu

"Nije slučajno centar Beograda tu gde jeste. Nije slučajno da su baš u tom delu Beograda najznačajnice institucije i kulturna zdanja. Gradske vlasti bi trebalo da znaju da ni jedan šoping mol ili takozvana pešacka zona može da zameni ono bogatstvo i tradiciju koju Beograd sa ponosom nosi stotinama godina", rekao je Božović.

On je ocenio da je "otimanje centra grada Beogradu da bi se preselio na Beograd na vodi samo još jedan u nizu poteza gradske uprave da zadovolji interese privatnih investitora" koji grade garaže i šoping molove na temeljima arheoloških lokaliteta u centru Beograda.

On je najavio "borbu za Beograd, za Kalemegdan, za naše kulturno nasleđe, za svaku beogradsku ulicu, za svaki njegov park i drvo i konstatovao da je to više od politike - ovo je borba za Beograd".

 "Građani treba da se pitaju kakav Beograd žele zato vlasti nisu dali javnu raspravu. Sada tražimo od vlasti da raspiše referendum koji tražimo već tri godine za one delove Beograda koji su pogođeni anticivilizacijskim merama", izjavio je Božović. 

Povezano

Sve vesti