mondo.rs,Telekom Srbija

DRŽAVNI SLUŽBENIK: Koga je ubio Lazar? (FOTO, VIDEO)

Gledali smo treću epizodu serije "Državni službenik", ukoliko vi niste - znajte da slede spojleri

DRŽAVNI SLUŽBENIK: Koga je ubio Lazar? (FOTO, VIDEO) Foto: Promo/Superstar TV/Branimir Milovanović

Prošle nedelje smo dobili priliku da zavirimo u rad "ljudi iz senke", saznamo kako se uz pomoć dugonogih doušnica "završavaju stvari", ali i vidimo agenta Lazara pred teškim izborom:

Koga od svojih agenata da ubije.

Lazar je pri primopredaji Karadžinog ubice Rabrenovića, odnosno islamskog teroriste na Kosovu, dobio "ponudu" od vođe Albanaca Bogdanija: "Imam uslov - da se pobijemo. Ja imam reputaciju, ne mogu tek tako... ja kao domaćin, daću ti da ubiješ dva moja čoveka, a ja ću tvog jednog. Biraj kojeg".


U trećoj epizodi zatičemo Lazara koji razmišlja koga da ubije... agent Krstić ili Kolarić".? Tada poziva saradnika s Kosova koji dovodi trećeg čoveka koji je agente pratio od ulaska na Kosovo.

"Rekao sam jednog tvog, ovaj je naš", govori Bogdani Lazaru, a "treći čovek" odgovara: "Nisam, ja sam njihov. Zovem se Miroslav Radonjić, kosovska policija".

Istog trenutka Bogdani vadi pištolj i ubija ga, a Lazar "odgovara" ubistvima dva Bogdanijeva čoveka. Uzimaju Rabrenovića i napuštaju Kosovo. Ali uz reči upućene Bogdaniju: "Sledeći put - ti i ja.

"I ja sam plakao"

Kada Lazar i agenti preuzmu Rabrenovića od Albanaca on ih pita: "Jeste li bili na sahrani, kako je bilo? I ja sam plakao. Bio je strašan lik". Kada ga upitaju zašto ga je onda ubio, on odgovara "Zato što ga je vreme pregazilo. Dolaze oni koji ne žele da im zemlja liči na luna park. Mi smo u centru oluje"

U Beogradu ih u napuštenom skladištu čeka šef BIA-e Miloje.

"Nećemo valjda da gubimo vreme na mučenje, nismo panduri da se mlatimo", govori Rabrenović Miloju, ali ovaj ćuti i uvodi ga u malu prostoriju obezbeđenu plastičnim folijama. Utom dolazi i Milojevićev pomoćnik s upaljenom kamerom na mobilnom telefonu.

"Što si glup, misliš da ćeš nešto da rešiš?", viče Rabrenović i u tom trenutku vidi da ga snimaju: "Snimate me zbog Karadžićke? Za šest meseci bežaćete ko miševi", viče on, a Miloje mu puca u glavu.

Nakon toga gleda snimak i kreće da kopa raku: "Dugujem to Karadži".

KO JE PUKOVNIK SLAVKO?

državni službenik Foto: Promo/Superstar TV/Branimir Milovanović

U isto vreme gledamo susret novog lika u seriji i agenta Bakrača, koji i dalje ne zna da "neko" urgira za njega da zauzme Karadžino mesto. Možda... U pitanju je pukovnik Slavko, kojeg igra Nenad Jezdić i koji nonšalantno pita Bakrača "kako se snalaze, kod vas vanredna situacija". "Rešavamo", odgovara mladi agent, na šta mu Slavko odgovara "Hajde, razvedri se, isti hleb jedemo. Izjavi saučešće kolegama, Karadža je bio legenda". Bakrač ćuteći odlazi...

Kasnije se Slavko nalazi sa misterioznim likom kojeg igra Žarko Laušević i za kojeg samo znamo da je iznad šefa BIA-e Milojevića i da mu je on rekao koga će izabrati za Karadžinog naslednika. U razgovoru ove dvojice saznajemo da "Miloje dobija mrvice" i ne zna sve detalje njihovog dogovora oko Kangambe.

"General Mbonzi predlaže izgradnju pontona ovde, pa ti to vidi... a što se tiče ovog broda sa vojnom opremom menjamo plan. Ovo je ruta koju ću da dam Milojevići i daću mu malo vojnog otpada da otkrije i zapleni, a brod ide alternativnom rutom", govori Slavku, koji se na pomen Miloja interesuje da li će "mog kuma uzeti za pomoćnika".

"Neće, uzeće Bakrača. Odličan je i gotovo. Vidojev sin. Imao je još jednog, ali je umro od heroina. Vidoje je neuništiv, a ovaj mali ima njegov gen", govori misteriozni šef.

Pustio bi nas da poginemo?!

Lazar po dolasku u Beograd, na izručenju Rabrenovića pita Miloja zašto ga nije saslušao kada ga je zvao na telefon. "Ti bi pustio da se pobijamo tamo?" DA

"Gde mi je muž?"

U narednoj sceni vidimo da Milojević posećuje Rabrenovićevu suprugu, koja ne zna da joj je muž mrtav. "Samo mi kažite da je prebegao, bilo šta, biće mi lakše". "Ne znam, možda, ne brinite o tome", govori joj Miloje, a onda ispod slike koja stoji u njenoj dnevnoj sobi vadi skriveni laptop o kojem ona ništa nije znala.

Na sastanku s agentima govori "Služba je sačuvana, prenesite da to što su pokušali da nam urade nije prošlo", a potom naređuje i istragu ubistva političara Radmilovića.

Saznaje od Bakrača da su vehabije navodno priznale ubistvo, ali on ne veruje. "Interpol je dao tu informaciju", govori Bakrač, ali mu Miloje govori da je Interpol možda podmetnuo priču, što znači da iza Radmilovićevog ubistva stoji neko spolja.

državni službenik Foto: Promo/Superstar TV/Branimir Milovanović

Kasnije, Miloje šalje snimak Rabrenovićevog ubistva Karadžinoj ženi, potom je i posećuje, a onda vidimo i pokušaj da je zagrli... ipak, ona ga moli da to ne radi i on odlazi. Uveče, dok je sam u kancelariji, kreće da pregleda sadržaj laptopa.

Lazar se povodom istrage Radmilovićevog ubistva sastaje sa doušnicom iz Američke ambasade od koje saznaje da se niko ne interesuje za taj slučaj, kao i da nije podignut stepen obezbeđenja. Potom joj on govori da mu spremi izveštaj kako bi znao šta Amerikanci planiraju sledeće da rade. Kada se ona spremi da prekopira podatke iz kompjutera nove nadređene, ona ulazi u kancelariju i zatiče je za svojim stolom. Da li je prošla priča da "skida filmove s njenog kompjutera jer je brži", saznaćemo u sledećoj epizodi.

Pogledajte MONDO prilog o seriji:

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti