• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oproštaj od Dobrice Erića

Izvor MONDO/Tanjug

Pisac i pesnik sahranjen u rodnom mestu, gde će biti napravljen i njegov legat. Komemoracija u 12 časova u Beogradu.

 Dobrica Erić sahrana i komemoracija Izvor: MONDO/Milutin Vujičić

Srpski književnik, pesnik, prozni i dramski pisac Dobrica Erić sahranjen je u svom zavičaju u mestu Donja Crnuća kod Gornjeg Milanovca u prisustvu porodice, prijatelja, poštovalaca i meštana. Od jednog od naših najznačajnijih pesnika za decu oprostili su se predstavnici Udruženja književnika Srbije, Prosvetno-kulturne zajednice, udruženja Adligat...

Dobrica Erić je bio član Udruženja književnika Srbije i član Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat".

Muzeju srpske književnosti u okviru ovog udruženja ostavio je veći broj svojih rukopisa i knjiga, a pre samo četiri meseca, preko svoje unuke Nevene Damljanović, ovom udruženju je na poklon poslao svoj sat, svoj omiljeni nož za pisma i svoje naočare, kao i jedan potpisani primerak svoje nove knjige u izdanju Srpske književne zadruge za Zbirku Dobrice Erića koje formira ovaj muzej.

Postoji plan da njegova kuća u Donjoj Crnući bude pretvorena u legat, dok će se u prestonici poštovaoci njegovog rada oprostiti komemoracijom u ponedeljak u 12 časova, u Udruženju književnika Srbije.

U Muzeju srpske književnosti od ponedeljka će biti otvorena posebna izložba posvećena velikom pesniku.

Predsednik Udruženja Viktor Lazić kaže za Tanjug da vitezovi poezije nikada ne umiru.

"Dobrica nam je bio veliki prijatelj. Naše prijateljstvo takođe ne može imati kraj. U Našoj knjizi utisaka on je napisao, prilikom jedne od svojih poseta: "Danas sam doživeo nešto toliko lepo i neobično, da mi izgleda skoro nestvarno. Sutra kad se probudim, plašim se da ne pomislim da sam sve ovo sanjao', kao i da je naša institucija 'nešto najlepše što sam poslednjih godina video u ovom gradu i ovoj večno nagrđenoj srpskoj kulturi'." kazao je Lazić.

Erić, jedan od najpopularnijih pesnika za decu i odrasle u drugoj polovini 20. i početkom 21. veka, preminuo je u petak u 84. godini posle duže bolesti.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ксенија

Е, земљо Србијо, ко се поштује и сахрањује међу заслужнима! Захваљујући недужном Шабану (чврсто верујем да он то не би никада прихватио и да му је било драже да буде поред мајке), то је постала Алеја “заслужних” грађана. А једном дивном песнику, родољубу, ЧОВЕКУ није ни међу таквим “заслужним”... Његово дело ће заувек живети!

G.S.M

Kakva li je ono sila kroz Beli grad navojstila, to dolaze sa svih strana Navijaci Partizana......... Kakva se to buka cuje jaca od bure i oluje, od tajfuna i orkana-Navijaci Partizana....stihovi Dobrice Erica

Duško

Ma kakav Dobrica , ko je on u stvari??? Pravi potez je bio što je Šaulić sahranjen u aleji velikana! Ovaj Dobrica je jedan velikosrpski fanatik koji je voleo svoju zemlju a ne kao ova ljudina Šaulić što je na vreme napustio sa prvim bombama 99 godine

SERIJE