• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upis prvaka u "digitalnu školu", vakcine obavezne?

Izvor mondo.rs

Upis učenika u prvi razred počinje danas i trajaće do kraja maja, a svi đaci prvaci imaće digitalnu nastavu, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

 Upis prvaka 2019. Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Šarčević je rekao za RTS da će ove godine biti skoro 1.500 đaka prvaka više nego prošle godine. Oni mogu imati najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.

Roditelji su ranije pribavljali razna dokumenta, dok sada škole preko e-uprave nabavljaju državljanstvo i prebivalište. Roditelji donose lekarsko uverenje i potvrdu da je dete saslušalo obavezan predškolski program.

Šarčević je rekao da je ministarstvo postavilo za "jasan cilj da deca moraju da se vakcinišu" i da će da vrše pritisak na roditelje.

"U sistemskom zakonu o obrazovanju imamo instrumente da roditelje nateramo da se drže svojih dužnosti. Dovode do ugrožavanja svog deteta, ali i druge dece", rekao je Šarčević i podsetio da je zakonska obaveza roditelja da vakcinišu svoju decu.

Šarčević ne očekuje da će škole imati problem da nabave potrebnu dokumentaciju. Ako ga imaju, mogu da se jave kol centrima preko e-uprave. Problem, ipak, jeste internet, jer sve škole moraju da imaju e-dnevnik.

Brzina i protočnost interneta mogu da naprave problem i prilikom nastave, jer su uvedene velike promene.

Na upis prvaka samo sa lekarskim uverenjem


"To su digitalni udžbenici i nastava. Informatika je pojačana, i peti i šesti razred se rade po novom programu obaveznosti informatike. Za sedmi razred je pripremljen plan i program. Ovo su veoma brze reforme, imamo velike promene u sistemu učenja i nastave, što je najvažnije", istakao je ministar.

Mladen Šarčević je rekao da su najpre osposobili nastavni kadar za osnovnu digitalnu pismenost i e-dnevnik, a zatim i one koji će predavati informatiku.

Glavni cilj su, ističe, povezane učionice. "Osim 2.000 digitalnih učionica koje smo uradili u jednoj godini, treba da uradimo 8.000 u narednom periodu", istakao je Šarčević i napomenuo da će đaci prvaci imati digitalnu nastavu.

Ukazuje da to ne znači da deca neće morati na pišu. Naprotiv, deca moraju da razviju motoriku, ali će nastava biti zanimljivija i torba lakša, rekao je Šarčević.

Na pitanje kako će se nadoknaditi pet dana nastave izgubljenih zbog gripa, Šarčević je rekao da je ta odluka na direktorima škole, jer oni imaju autonomiju. Ističe da nije dobro da to bude subotom zbog đaka koji se tim danom takmiče, ali i probnih ispita za male maturante.

Pogledajte video o težini školske torbe u Srbiji!

Tagovi

Komentari 23

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

zoran

Okej je elektronski dnevnik i digitalizacija jer u skoli moraju da nauce da rade sa kompjuterom a to da su deca gojazna i dijabeticari je problem roditelja, mene su moji terali na sport i nikad nisam imao nekih fizickih problema samo plivanje i lopta. A ovo za vakcinisanje je problem jer je pod imperativom, niko ne mora da vakcinise svoje dete ali sta ako nevakcinisano dete zarazi decu koja su vakcinisana? Svako odgovara za sebe tako da ne bi trebalo silom vakcinisati nekog ako taj neko nece ali ako izazove neku epidemiju treba bar da placa bolnicke troskove ovima koji su se vakcinisali jer su onda oni ugrozeni. Naravno ima i prostije resenje a to je resiti farmaceutsku mafiju samo sto ce pre nestati sav ljudski zivot nego sto ce se resiti taj problem, sve u svemu crno je.

Tin

@zoran kako da nevakcinisano dete zarazi vakcinisano? Sto je onda vakcinisano, ako je dobilo zarazu?

Tanja

Samo jos da nam ministar objasni na kojim racunaruma ce se raditi obavezna informatika?I kako je moguce da deca bolje znaju informatiku od tog njegovog kadra.....

special image