mondo.rs

BELDOCS: Filmovi o Gorbačovu, Mekgregoru...

Autor:

Na festivalu dokumentarnog filma Beldocs, od 8. do 15. maja, očekuju nas ostvarenja od nekadašnjem predsedniku SSSR Mihailu Gorbačovu, kontroverznom fajteru Konoru Mekgregoru...

0
A- A A+
Gorbačov Foto: Guliver/Getty Images/Sean Gallup

Dokumentarni film "Upoznati Gorbačova" ("Meeting Gorbachev") u režiji Vernera Hercoga i Andrea Singera, biće prikazan u programu biografskih filmova "Profile" predstojećeg Međunarodnog festivala dokumentarnih filmova Beldocs.

Tri intervjua za šest meseci sa osmim i poslednjim vođom Sovjetskog Saveza, bili su dovoljni autoru Verneru Hercogu da pronikne u profil jedne od najznačajnijih političkih ličnosti 20. veka.

Šaleći se na početku dokumentarca da je njihov susret ipak sastanak Nemca i Rusa, reditelj je političaru prišao iskreno, razotrivajući zašto je bio uvaženiji u inostranstvu nego kod kuće, gde su ga mnogi krivili za raspad Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Zato, Gorbačov u svojoj 87. godini pred kamerama govori kao čovek koji nema šta da izgubi.

Hercog slika Gorbačova kao uticajnog političara, čoveka omiljenog u narodu, sina požrtvovanih roditelja, oca i dedu, ali i kao predanog supruga, koji iskreno žali za prerano preminulom suprugom Rajisom.

Životnu priču farmera sa Kavkaza, Hercog je dopunio ličnim komentarima o političkoj sceni druge polovine prošlog veka, koristeći arhivske snimke i intervjue sa ključnim očevicima istorije tog doba iz SAD, Nemačke, Mađarske i Poljske koji su upotpunili sliku Gorbačova kao državnika.

Tokom Gorbačovljevog liderstva, odigrali su se neki od najznačajnijih događaja 20. veka, koji su bitno uticali na tokove istorije kraja tog i početka ovog milenijuma. Uveo je sovjetsku uniju u perestrojku (političko restrukturiranje) i transparentnost. Hladni rat je priveo kraju i sa američkim predsednikom Ronaldom Reganom počeo je nuklearno razoružanje.

Za vreme njegove vladavine srušen je Berlinski zid i pala je gvozdena zavesa. Kako je priznao, Nemačku je video ujedinjenu i nikada na nju nije gledao kao na neprijatelja, već na saveznika koji je bio i ostao pokretač evropske ekonomije. Kao što mu je odgovarala jaka Nemačka, tako je za partnera imao uticajnu Veliku Britaniju i Margaret Tačer. Međutim, pod uticajem političkih protivnika, SSSR se raspao, a Gorbačov je bio primoran da podnese ostavku.

Žao mu je što “nije završio posao uvođenja demokratije u Rusiji”, brine se da su drugi preuzeli pogrešne pouke iz perestrojke i jedino žali što nije nadgledao nastavak unapređenja Sovjetskog Saveza.

TREJLER

Izvor: BELDOCS

"OZLOGLAŠENI" - FILM O KONORU MEKGREGORU


Na festivalu Beldocs, u okviru iste selekcije, gledaćemo i film o kontroverznoj zvezdi UFC (Ultimate Fighting Championship), Ircu Konoru Mekgregoru, koji je ovih dana saopštio da je završio profesionalnu karijeru takmičara u mešovitim borilačkim veštinama (MMA).

Njegov put do zvezda prikazan je u dokumentarnom filmu "Konor Mekgregor: Ozloglašeni" (“Conor McGregor: Notorious”), u režiji Gavina Ficdžeralda. Film je sniman od 2012. do 2016. godine, a govori o Konorovom usponu, od siromaštva i života u kući roditelja u Dablinu, do osvajanja nekoliko šampionskih pojaseva i milionskih zarada u Las Vegasu.

Konor Mekgregor je od vodoinstalatera iz Dablina postao najveća zvezda MMA. Tokom tog uspona pobedio je u 15 uzastopnih mečeva, uključujući i spektakularni nokaut u trinaestoj sekundi protiv Žozea Alda, kojim je osvojio titulu u pero kategoriji, u decembru 2015.

U filmu se pored Mekgregora i njegove supruge Di Devlin, pojavljuju i njegovi roditelji, otac Toni, majka Margaret, sestra Erin i holivudski glumac Arnold Švarceneger.

TREJLER

Izvor: Universal Pictures UK/YouTube

Ovogodišnji, dvanaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, koje će biti održan od 8. do 15. maja u Beogradu u više bioskopskih dvorana, predstaviće više od 100 premijernih filmova iz celog sveta, u 14 različitih selekcija.

Pored domaćeg i takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim i
umetničkim dokumentarcima, izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma,
kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića.

Na festivalu će biti prikazana i četiri filma koji su ove godine bili u nominaciji za Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film, među kojima je i film koji je osvojio to prestižno priznanje.

Autorski dvojac Džimi Čin i Elizabet Čai Vasarelji izveo je neverovatan vizuelni spektakl prateći Aleksa Honolda, prvu osobu koja se slobodnim stilom uspela na najviše vrhove sveta.

Bez konopaca i bezbednosne opreme, Honold je dostigao nemoguće, upisavši se tako u istoriju.

Za Nacionalnu geografiju, film "Slobodan i sam" predstavlja najskuplji i najambiciozniji projekat ikada, te nije bilo upitno da će ovo ostvarenje odneti najznačajnije priznanje u svetu filma ove godine.

TREJLER

Izvor: National Geographic/YouTube

U nominaciji za Oskara ove godine bili su još i filmovi "Okrug Hejl ovog jutra, ove večeri" (Hale County This Morning, This Evening), "U raskoraku" (Minding the Gap) i "RBG".

Povezano

Sve vesti