Fonet

NA LOMAČI: Poljski popovi palili Harija Potera

Autor:

Katolički sveštenici u Poljskoj spalili su knjige za koje tvrde da predstavljaju svetogrđe, među njima i nastavke iz serijala "Hari Poter" britanske autorke J. K. Roling.

4
A- A A+
hari poter Foto: Screesnhot/Youtube/Movies

"Mi poštujemo Reč (Božiju)", rekli su sveštenici na nalogu na Facebooku, na kome su postavljene fotografije na kojima se vide kako gore knjige i citira Stari zavet.

U jednom pasusu podstiču se vernici da unište neprijatelje Boga uz zapoved "spalite njihove idole u vatri".

Poruka koja je objavljena na stranici kojom upravlja katolička evangelistička grupa "SMS sa nebesa" izazvao je kontroverze.

Na fotografijama se vide tri sveštenika kako kroz crkvu nose korpe pune knjiga i drugih predmeta uključujući, afričku masku, koje bacaju u vatru ispred bogomolje.

Sveštenici se mole oko vatre u kojoj gore i predmeti kao što je kišobran "Helou Kiti" (Hello Kitty)i hinduska figura.

"Njihov odnos je bio strastven i intenzivan"

Knjige su paljene u nedelju, nakon mise u 11.00 sati, rekao je neimenovani vernik u crkvi u poljskom gradu Gdanjsku za televizijski kanal TVN24.

Od vernika je zatraženo da donesu predmete koji se vezani za "negativnu energiju" i sujeverje, uključujući amajlije.

Hari Poter - uzor deci ili mentalni bolesnik

Serija knjiga "Hari Poter" govori o epskoj borbi između dobra i zla, a radnja romana fokusirana je na istoimenog mladog čarobnjaka koji se bori protiv mračnog čarobnjaka Lorda Voldemorta.

Serijal je i ranije izazivao kritiku verskih i konzervativnih krugova jer se, kako kažu, fokusira na veštičarenje, podseća AFP.

Povezano

Sve vesti