MONDO/Agencije

Požar s Kosova prešao ka Vranju

Požar, koji se proširio sa područja Kosova i Metohije na šume iznad Vranja i Bujanovca, stavljen je pod kontrolu u tim opštinama. Zbog udisanja dima lekarsku pomoć zatražila su dvojica vatrogasaca.

3
A- A A+
požar, petovaradin Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

U požaru iznad Vranja i Bujanovca gori šuma, bor, bukva, hrast i nisko rastinje, meštani nisu ugroženi, a vatrogasci su zaštitili područja oko manastira i repetitora, javlja RTS.

Meštanin sela Milivojca Žikica Atanasijević rekao je za RTS da je požar uništio veliku površinu i da meštani više nemaju gde da puste stoku da pase.

Linija vatre je duga 12 kilometara, od strelišta u Vrtogošu, preko Milivojca do Svetog Ilije.

Teren je teško pristupačan, a gust dim se vidi na više lokacija.

Vatra je izbila na teritoriji Kosova i Metohije, odakle se proširila na područje Bujanovca i Vranja.

Na severu Kosova ovih dana su česti požari zbog suše, suve trave koja godinama nije košena i zbog ljudskog nemara, a vatrogasci iz Kosovske Mitrovice i Zvečana danas gase požar na području opštine Zvečan.

Veliki požar kod Štrpca

Komandir vatrogasnog voda Boban Živković rekao je da požar gase u delu sela Korilje na oko deset hektara, ali da je tu u blizini selo Vidomiriće i da se vatra širi u tom pravcu.

"Očekujemo da možda i celu noć gasimo kako bi požar bio lokalizovan, visoka je temperatura danas, požar je velikih razmera, mnogo je suve trave koja godinama nije košena", rekao je Živković za televiziju Most.

Veliki požari u Makedoniji, krenula hapšenja

Prema njegovim rečima, teren je nepristupačan, vozilima ne može da se priđe, pa se gasi na primitivan način, "naprtnjačama i metlaricama".

"Vatrogasno vozilo nam je udaljeno oko kilometar ipo pa vodu nosimo džipom, trudimo se, dajemo sve o sebe", rekao je Živković.

Samo u toku prošlog meseca vatrogasna stanica Zvečan imala je oko 80 intervencija, a ovih dana gorelo je kod sela Srbovac, Žitkovac, Boljetin i kod manastira Sokolica.

Gore livade i nisko rastinje, a vatra se zbog nepristupačnog terena širi i ka naseljenim mestima.

Povezano

Sve vesti