mondo.rs

Čitate li knjige deci? (ANKETA)

Autor:

Saznajte zašto je važno da čitate deci, a onda glasajte u anketi i kažite nam da li čitate svom detetu/deci...

Čitate li knjige deci? (ANKETA) Foto: Guliver/Getty Images/Liderina

Ne samo što će vaše dete raspolagati većim brojem reči ako mu redovno čitate, već će čitanje dobro uticati i na vaš odnos. Na Svetski dan knjige za decu koji se obeležava 2. aprila, podsećamo vas zašto je još važno da čitate knjige deci.

Biće uspešniji

Što više čitate deci, to će ona sticati više znanja, a to je, složićete se, važan aspekt u životu. Mnoge studije su pokazale da čitanje bebama i maloj deci pomaže da se priprema za ono što ih kasnije čeka u školi. Uostalom, čitanje im postepeno daje i veštine koje su im potrebne da sami nauče da čitaju.

Za početak, važno je da deca nauče da prate reči s leva na desno, da okreću strane, a te veštine (koje odraslima i ne deluju kao veštine, ali jesu) će im pomoći da kasnije sami bolje čitaju. Deca koja uživaju u čitanju ne samo da bolje znaju jezik, već im to pomaže da kasnije budu bolji i u drugim školskim predmetima.

Razvijaju se jezičke veštine

Dok svakodnevno razgovarate sa detetom, koristite ograničen broj reči koje se ponavljaju, što je sasvim normalno. Zato je dobro čitanje knjiga jer deca uče nove reči, čuju nove fraze, koje možda ne bi imali prilike da čuju u svakodnevnom životu.

Što više reči znaju, to bolje. Za decu koja govore više od jednog jezika, čitanje je lak način da unaprede svoje jezičke veštine i pomaže im da lakše savladaju i strani jezik.

To je vežba za detetov mozak

Čitanje maloj deci utiče na njihove moždane aktivnosti, pomažući im da ranije nauče da čitaju.

Istraživanja su pokazala da, dok roditelji čitaju knjigu veoma malom detetu, rade određeni delovi mozga koji su ključni za razvoj govora kod deteta.

Imaće bolju koncentraciju

Iako možda mislite da je beskorisno čitati knjigu malom detetu koje bi neprestano da okreće strane, menja knjige ili ih razbacuje okolo, čitanje je veoma važno, čak i u tako ranom uzrastu.

Ako svakodnevno čitate svom detetu, ono će naučiti da se koncentriše i sedi mirno duži vremenski period, što će svakako biti od pomoći kasnije kada krene u školu.

Probudićete im radoznalost

Čitanje deci kod njih dovodi do potrebe da postavljaju pitanja o knjizi i informacijama koje su čuli. U zavisnosti od teme, čitanje kod dece može da razvije interesovanje prema drugim kulturama ili jezicima.

Uče o različitim temama

Čitajte deci knjige o različitim temama, kako biste im obezbedili različite informacije. Postoje različite informativne knjige o različitim životinjama, biljkama, mestima, objektima, ali i knjige koje decu uče da dele sa drugima, da budu ljubazna...

Razvijaju kreativnost i maštu

Jedna od sjajnih strana čitanja knjiga je to što deca razvijaju maštu. Deca zamišljaju likove iz knjige, "smeštaju" ih u realnost, iščekuju šta će se desiti na sledećoj strani i često unapred razmišljaju kakav će kraj knjiga imati. Sve to im pomaže da budu maštovitiji i kreativniji.

Biće saosećajniji

Kada se dete identifikuje sa nekim od likova ili sebe "ubaci" u priču, to im pomaže da razvijaju empatiju. Kada se identifikuju sa likovima, osećaju ono što osećaju i likovi, zbog čega bolje razumeju emocije.

Knjige su oblik zabave

S obzirom na to koliko je tehnologija sveprisutna u našim životima, knjige su sjajan način da ih "odvučete" od ekrana. Takođe, knjige mogu da budu jednako zabavne kao i igrice, smartfoni i aplikacije...

Dobra strana čitanja je i to što ako naučite decu od malih nogu da uživaju u knjigama, kada malo odraste će biti veće šanse da izaberu knjigu kao način zabave.

Bićete bliskiji

Malo toga je lepše od osećaja kada se dete nasloni na vas dok čitate knjigu pred spavanje. Vreme koje provodite zajedno dok čitate i razgovarate o knjizi, pomoći će vam da se zbližite sa detetom.

Za roditelje koji rade i imaju puno obaveza, opuštanje sa detetom, uživanje u njegovom društvu dok čitate knjige, dobar je način da se opustite i zbližite.

Ako ne čitate redovno svom detetu, možda će vas svi ovi razlozi ubediti da počnete... U međuvremenu, glasajte u anketi:


A pogledajte i bonus video:

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti