SRNA

Ameri kažnjavaju: Zbog "s-400" rampa za delove "f-35"

Autor:

Vašington je obustavio isporuku opreme Turskoj za borbeni avion "f-35", rekli su neimenovani izvori, što je prvi konkretan korak SAD u cilju blokade isporuke u svetlu turske planirane kupovine ruskog raketnog sistema odbrane.

3
A- A A+

f-35 f35 lovac avion Foto: YouTube/printscreen/US Military System

Neimenovani izvori rekli su da je obustavljena naredna isporuka opreme za obuku, kao i sve buduće isporuke materijala u vezi sa avionom "f-35".

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ne želi da otkaže kupovinu ruskog sistema "s-400" za koji SAD tvrde da će da kompromituje bezbednost aviona "f-35". Turska je najavila da će preuzeti sistem "s-400" u julu.

Odbranom se ne kocka: Erdogan ostaje pri S-400

Zvaničnik Pentagona rekao je Rojtersu u martu da SAD mogu mnogo toga da zadrže ili blokiraju u vezi sa isporukom aviona kako bi poslale jasan signal Turskoj da su SAD ozbiljne i da Ankara treba da se odrekne svojih ambicija da posjeduje sistem "s-400".

Očekuje se da će američka odluka o avionima "f-35" zakomplikovati planiranu posjetu turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua Vašingtonu ove sedmice, koji dolazi na samit NATO-a.

Povezano

Sve vesti