Tanjug

Grčki vojni lovci će Makedoncima čuvati nebo!

Autor:

Grčki premijer Aleksis Cipras u prvoj poseti Severnoj Makedoniji. Prvi konkretni dogovor - grčki avioni čuvaće nebo Severne Makedonije. Zašto nisu inonirane himne.

6
A- A A+
cipras i zaev Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski


Grčkog premijera Aleksisa Ciprasa ispred zgrade vlade u Skoplju dočekao je njegov severnomakedonski kolega, Zoran Zaev, a nakon fotografisanja sa ministrima, premijeri Grčke i Severne Makedonije napravili su zajednički selfi.

Ovu Ciprasovu posetu Republici Severnoj Makedoniji, prvoj od sticanja nezavisnosti Makedonije 1991. godine.

Odmah po sletanju Ciprasa kontroverze oko himni - naime tokom susreta premijera ispred zgrade vlade u Skoplju nisu intonirane himne, što inače nije uobičajeno za zvanične posete tim pre što je ova u grčkim medijima okarakterisana kao istorijska.

Zbog velikog interesovanja javnosti koja želi da zna da li su himne izostavljene namerno i da li je to zato što se tekst severnomakedonske himne odnosi na staro ime Makedonije, a ne na ustavni naziv države, Republika Severna Makedonija, iz vlade su saopštili da je tako predviđeno protokolom.

Objasnili su da je protokol izostavio intoniranje himni zbog, kako tvrde, kašnjenja Ciprasovog aviona i nastojanja da se ispuni predviđen dnevni raspored.

Ciprasov avion je, kako su preneli pojedini mediji, kasnio je u dolasku 15 minuta.

Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je da će grčki vojni avioni nadzirati vazdušni prostor iznad Severne Makedonije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zaevom, Cipras je rekao da je to predviđeno dokumentom koji su potpisali ministri odbrana dve susedne zemlje.

Na pitanje da li će grčka kontrola neba Severne Makedonije kao članice NATO biti besplatna ili će se naplaćivati, Cipras je rekao je da neće biti nadoknade za tu uslugu i istakao da je za Grčku najbolja nadoknada stabilnost susedne zemlje i regiona.

Ministri odbrane su, precizorao je, potpisali dogovor o saradnji u obuci, odbrambenoj industriji, sajber odbrani, saradnji vojnih obaveštajnih službi i takozvanoj vazduhoplovnoj politici, što u suštini znači da će grčka avijacija nadzirati nebo nad Severnom Makedonijom.

Zaev i Cipras su prethodno na sednici Visokog saveta za saradnju dve zemlje potpisali Akcioni plan o jačanu sveobuhvatne saradnje saglasno Dogovoru iz Prespe, a ministri dve države su potpisali veći broj dogovora i memoranduma o saradnji u raznim oblastima.Osim dogovora o ;saradnji u odbrani potpsani su memorandumi o saradnji u energetici, saobraćaju i povezivanju rute Solun-Skoplje-Tabanovce, infrastrukturi, zdravstvu, kao i saradnji u ubrzavanju procesa integracije Severne Makedonije u EU.

Cipras i Zaev su rekli da će Prespanski dogovor u potpunosti sprovesti jer veruju da je to od korisiti za građane Grčke i Severne Makedonije.

Cipras je istakao da su dve susedne zemlje izgubile puno vremena i da moraju da trče i žure i dodao da će Grčka nastaviti da podržava Severnu Makdoniju da pruduži sa neophodnim reformama i postane članica EU.

"Moja poseta je prva poseta jednog grčkog premijera i predstavlja istorijski korak napred na Balkanu i u Evropi. Mi smo ovde da nađemo rešenje i da gledamo napred, da gradimo mostove umesto zidova", rekao je Cipras.

Zaev je istakao da je istorijska poseta Ciprasa snažan izraz zajedničke politike i jasan znak za rešavanje otvorenih pitanja kao doprinosa jednom novom Balkanu.

"Kada pogledate u prošlost gledate propuštene prilike, a kada pogledate u budućnost gledate otvorene mogućnosti i zajedničke interese", rekao je Zaev potencirajući velike mogućnosti ekonomske saradnje.

Pridev "makedonski" ostaje za Severnu Makedoniju


Zbog posete Ciprasa u Skoplju je danas između 9.30 do 20 časova uveden poseban režim saobraćaja u širem centru grada.

Inače, Cipras je u Skoplje doputovao sa suprugom, koja će se tokom posete družiti sa suprugom severnomakedonskog premijera, Zoricom Zaev, preneli su makedonski mediji.

Povezano

Sve vesti