• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dobra odluka suda o švajcarcima, licemerje u društvu"

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je danas zadovoljstvo odlukom Kasacionog suda, mada ona, kako podseća, nije obavezujuća, ali je dobra osnova za nastavak razgovora.

Vučić je istovremeno izrazio nadu da će ta odluka dovesti do ujednačavanja sudske prakse za ljude koji su uzimali kredite u švajcarskim francima.

Predsednik Srbije je, u izjavi TV Prva, rekao da odluka predviđa da se izvršenja obustavljaju za one koji su u postupku naplate, dok će za sve ostale da se vidi šta će biti dalje.

ŠTA JE ODLUČIO SUD

Vrhovni kasacioni sud (VKS) zauzeo je danas stav da je ništavna odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, ukoliko banka nije dostavila dokaz da se ona zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava i sugeriše kao privremenu meru zabranu aktiviranja hipoteke.

"Ovo nije obavezujuća odluka. Bilo bi normalno da se sada ujednači sudska praksa za sve ljude koji su uzimali kredite u švajcarskim francima. Odluka Kasacionog suda je dobra osnova za nastavak razgovora", objasnio je on.

Na pitanje da li se plaši da bi i oni koji imaju kredite u evrima, kada se nešto desi sa kamatama, mogli doći i tražiti pomoć, jer je pomoć pružena onima koji su imali kredite u "švajcarcima", Vučić je odgovorio da je to moguće, ali je ukazao da to pitanje niko nije postavljao do trenutka kada je doneta odluka o pomoći.

EVO stava suda o ŠVAJCARCIMA: Ugovor ništavan, ako...

"Bili smo izloženi svakodnevno pritisku da moramo da pomognemo. Postali smo krivi to što smo se našli u toj situaciji. Obični građani su bili prevareni od strane bivših državnih službenika koji su im govorili da su krediti u švajcarskim francima najbolje što postoji u tom trenutku", objasnio je on.

Kazao je da je sada ponovo na meti kritike kada je nađen način za pomoć.

"U srpskom društvu postoji licemerje na svakoj strani. Veoma je teška ova odluka da pomognemo i razumemo kakve sve posledice može da nosi sa sobom. Spremni smo to da prihvatimo", naglasio je on.

Vučić je dodao da će država pokušati da pomogne finansijski i bankama, kako bi se rešilo pitanje zaduženih u švajcarskim francima.

Komentari 96

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

miki

Naš predsednik se bori da pomogne građanima koji su se zadužili u švajcarcima!

Senad

Drzava ce sigurno pomoci da se nadje resenje koje ce pomoci i bankama i gradjanima. Problem je veliki ali nije neresiv.

Mikica

Sud je doneo odličnu odluku. Ovim ljudima je pomoć države neophodna!

special image