mondo.rs

Ne zaboraviti zlodela: Borusijin 1.000.000 muzeju

Autor:

Nemački klub se trudi da širi svest o užasima holokausta.

3
A- A A+
borusija dortmund Foto: Guliver/Getty images/Warren Little

Imala je Borusija Dortmund kroz svoju istoriju probleme sa nacistički orijentisanim navijačima, međutim, uspela je da se izbori sa takvim organizovanim grupama, pa i pojedincima koji bi da se ističu, i zabrani im dolazak na stadion.

Klub je od 2011. godine aktivno posvećen borbi protiv antisemitizma i organizuje edukativne programe za svoje navijače - čak ih i vodi u posete nekadašnjim koncentracionim logorima - ne bi li time doprineo širenju svesti o užasima holokausta, a o najnovijoj akciji, žuto-crni su informisali javnost na svom sajtu.

"Borusija Dortmund je uplatila 1.000.000 evra Jad Vašem spomen-muzeju holokausta u Jerusalimu", navodi se u saopštenju kluba iz Dortmunda.

"Sećanje, dokumentovanje, istraživanje i podučavanje su stubovi na kojima počiva Jad Vašem muzej. Naša je čast i predanost da ih ojačamo. Buduće generacije treba da znaju šta su ljudi sposobni da učine da bi drugi patili. Mi smo predani međunarodnom razumevanju, toleranciji i mirnom suživotu", istakao je predsednik Borusije Hans-Joakim Vacke.

Donacija nemačkog kluba biće iskorišćena za pripremu izložbe koja će biti otvorena leta 2021. godine.

Povezano

Sve vesti