MONDO/Tanjug

SANADER opet OSUĐEN: 4,5 godina zbog korupcije

Autor:

Vrhovni sud u Zagrebu pravosnažno je danas osudio nekadašnjeg hrvatskog premijera i predsednika HDZ-a, Ivu Sanadera, na 4,5 godine zatvora zbog krivičnog dela primanja i davanja mita u slučaju "Planinska".

0
A- A A+
sud, čekić, presuda, sudija, suđenje Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Sanader je na tu kaznu osuđen zbog 17 milion kuna (sada oko 2,3 miliona evra) koje je tražio i primio od Stjepana Fiolića, čija je firma Ministarstvu regionalnog razvoja prodala zgradu u zagrebačkoj Planinskoj ulici.

Na godinu dana uslovno osuđen je Mladen Mlinarević čija je firma preuveličala vrednost zgrade, i Fiolić koji je priznao krivicu.

Pronađene Sanaderove "cice s duplerice"

Niko od osuđenih nije došao na izricanje presude, a pravosnažnu presudu će, prema uobičajenoj proceduri, sud objaviti u narednih mesec dana.

Zamenica glavnog državnog tužioca Tamara Laptoš je rekla da je upućena žalba za Sanadera i Mlinarevića.

Sanaderu smanjena kazna za ratno profiterstvo

"Smatramo da se u ovom slučaju radi o jednom najtežem obliku političke korupcije te da su izrečene kazne preblage", rekla je ona.

Čedo Prodanović, Sanaderov advokat, rekao je da je žalba dugačka i da će je izneti sutra.

"Jedan deo odnosi se na bitne povrede postupka, jer sudija nije proveo usaglašavanje više veštačkih nalaza koji su bili kontradiktorni,", naveo je.

Ovo Sanaderu nije prva presuda za korupciju. Vrhovni sud Hrvatske doneo je sredinom 2014. pravosnažnu presudu protiv bivšeg hrvatskog premijera zbog ratnog profiterstva u "slučaju Hipo" i primanja mita od mađarskog MOL-a. Desetogodišnja kazna umanjena na 8,5 godina "iza rešetaka".

Povezano

Sve vesti