Tanjug

SPREMITE SE: Na primorju će trebati 20.000 sezonaca

Autor:

Prema procenama crnogorskog Zavoda za zapošljavanje, ove letnje sezone samo na primorju biće potrebno oko 20.000 sezonskih radnika.

8
A- A A+
vino, koka kola, pepsi, konobar, usluga, ugostiteljstvo Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Predsednik crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović kazao je da nema poslodavca u Crnoj Gori koji neće da zaposli domaćeg radnika, jer su radnici sa strane skuplji, ali ističe - Crna Gora nema dovoljno radne snage.

Pročitajte: Ako ćete da radite na hrvatskom Jadranu

"Mi u turizmu imamo potrebu za između pet i sedam hiljada radnika. Naši ljudi neće da rade, jer su male plate. Međutim, one su onolike koliko može da se da u ovom trenutku", istakao je Radulović.

Plata sezonskog radnika u Crnoj Gori je oko 500 evra, a u regionu jedino su u Hrvatskoj veće zarade.

Direktor Zavoda Suljo Mustafić istakao je da, iako ima mnogo nezaposlenih, ohrabruje podatak da se iz godine u godinu taj broj smanjuje.

Crnogorski ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić poručio je da je jedan od ključnih prioriteta u radu Vlade ostvarivanje dinamičnijeg ekonomskog rasta i razvoja kao preduslova za povećanje životnog standarda građana, prenosi podgorički sajt Bankar.

On je dodao i da "radnu snagu treba učiniti konkurentnijom pre pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, jer će kasnije, liberalizacijom tržišta rada ljudski resurs nastojati da ide u zemlje EU.

Povezano

Sve vesti