mondo.rs

Vesić: "Žičara u funkciji do kraja godine"

Autor:

Evo kako zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić brani ideju o žičari (gondoli) i najavljuje da će početi da radi od kraja godine.

Vesić: "Žičara u funkciji do kraja godine" Foto: Beoinfo

Uprkos protivljenju strtučne javnosti, koja je ukazala na manjkavosti u vezi sa izgradnjom žičare koja će povezivati Kalemegdan i Ušće, gradske vlasti ne namarevaju da od ovog projekta odustanu.

"Najstarije tvrđave u Evropi i svetu poput Salcburga, San Marina, Jerusalima, imaju gondolu kao rešenje za brzo povezivanje delova grada pa će tako i naša gondola biti još jedan način na koji će se povezati Novi Beograd sa Starim gradom", izjavio je danas Vesić gostujući na TV Prva.

Glavni investitor ovog projekta je Javno preduzeće "Skijališta Srbija", a Vesić kaže da Grad Beograd učestvuje u finansiranju "jedne trećine".

Vesić, dakle, kaže da će i ovo biti način kako će se povezati Novi Beograd i Stari grad, ali je logično razmišljanje - treba doći do Ušća da bi se neko prevezao žičarom do Kalemegdana. A kad je već došao do Ušća nekim prevozom, onda će i nastaviti istim, recimo autobusom.

Postavlja se i pitanje isplativosti ovakvog projekta, jer žičare u pojedinim gradovima, recimo Londonu, nisu bile ekonomski opravdane. Više je reč o turističkoj atrakciji, s tim da London ima gomilu turista svake godine i bar pet puta više stanovnika od Beograda.

Evo kako će izgledati beogradska žičara (FOTO)

"Radovi na izgradnji gondole će početi čim se završe svi pripremni radovi. Do kraja ove godine gondola će biti u funkciji i Beograd će postati jedan od gradova u svetu koji će imati svoju gondolu i koja će raditi tokom cele godine", rekao je Vesić.

Jedna od primedbi stručne javnosti je da se na zaštićenim kultuno-istorijskim spomenicima ne graditi ništa ovakvog tipa, a Vesić odgovara da su "evropske i svetske tvrđave, koje imaju gondole, pod zaštitom UNESKO, što nije slučaj sa Kalemegdanom zbog Vojnog muzeja koji je u nadležnosti Vojske Srbije".

"Prvi korak za sređivanje Beogradske tvrđave je da se stavi na listu UNESKO, a to se može učiniti tako što će Grad Beograd da dobije osnivačka prava nad Vojnim muzejom, koji će ostati u funkciji vojnog muzeja sa civilnom upravom, a zatim da uz pomoć UNESKO sredi čitavu tvrđavu, kao što je to urađeno sa Golubačkom", kaže Vesić.

"Gondola ne narušava prirodu, naprotiv!" (VIDEO)


PLANIRANA TRASA ŽIČARE (VIDEO)

Izvor: MONDO

Vesić je najavio i rekonstrukciju Paviljona "Cvijeta Zuzorić", Sahat kule i Velikog stepeništa.

Povezano

Sve vesti