Tanjug

Zapadni Balkan u Briselu dobio - mural (VIDEO)

Autor:

Šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini predstavila je danas novi mural posvećen vezama Zapadnog Balkana i EU.

14
A- A A+

mogerini,mural Foto: Tanjug/Marina Maksimović

Mural se nalazi u centru Brisela, a naslikao ga mladi umetnik Rikardo Druškać iz BiH.

Mural je posvećen ljudima sa Zapadnog Balkana i EU i njihovim dubokim kulturnim vezama.

"Naslov mu je 'Samo se srcem vidi dobro i poziva nas da sagledamo jedni druge otvorenog srca i bez predrasuda", navodi se u saopštenju Evropske komisije.

mural,zapadni balkan,brisel Foto: Tanjug/Marina Maksimović

"Ovo umetničko delo je divan poklon Briselu i dovodi Balkan tamo gde on i pripada - u srce Evrope", poručila je Mogerini sa "otvaranja" umetničkog dela, koje se nalazi u samom centru Brisela, neposredno pored istorijskog Grand plasa.

"Kada je reč o Zapadnom Balkanu mi njega ne uvodimo u Evropu. On se već nalazi u istorijskom, geografskom i kulturnom središtu Evrope. Sada je na nama u EU i zemljama Zapadnog Balkana da uvedu ceo Balkan u EU. To je sledeći korak", poručila je Mogerini.

Izvor: Tanjug

Srbija u EU 2025? (NE)moguća misija!

Visoka predstavnica je ocenila da je tokom četri i po godine mandata Evropske komisije sa njom na mestu šefice diplomatije EU, došlo do približavanja svakog od šest partnera sa Zapadnog Balkana.

"Verujem da ćemo moći da iskoristimo preostalih 7 meseci koliko ima do kraja mandata ove Komisije da napravimo nepovratne korake za svakog od vas na putu ka i u EU", zaključila je Mogerini.

ISTRAŽIVANJE: Mladi u Srbiji su evroskeptici

Mural je finasiran od strane EU, grada Brisela i tradiconalnog brisleskog festivala balkanske kulture Balkan trafik. On predstavlja deo Nedelje kulture EU Zapadni Balkan koju organizije Evropska služba za spoljne poslove u cilju obeležavanja zajedničkog evropskog identiteta i kulturnih veza EU i Zapadnog Balkana.

Povezano

Sve vesti