Tanjug

Digitalizacija na Zapadnom Balkanu (VIDEO)

Autor:

U Beogradu je danas počeo Drugi digitalni samit ekonomija Zapadnog Balkana, uz oko 4.000 učesnika i 200 govornika iz 30 ekonomija koji će predstaviti najnovije trendove u oblasti IT industrije. Niže cene rominga u regionu!

Digitalizacija na Zapadnom Balkanu (VIDEO) Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Beograd je domaćin Digitalnog samita Zapadnog Balkana, sa jasnom idejom o povezivanju regiona u ovoj oblasti koja će nesumnjivo postati dominantna u godinama koje dolaze.

Na otvaranju Drugog digitalnog samita Zapadnog Balkana, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da "politički momenat svakako nije najbolji za regionalni samit, a još manje za potpisivanje novih regionalnih sporazuma".

"Ali, budućnost regiona, najpre mladih ljudi na ovim prostorima, zavisi od toga da upravo u ovako teškim i kompleksnim situacijama, donesemo političku odluku da ćemo stabilnost regiona dalje graditi, a ne dalje urušavati
... Uprkos svim izazovima, nerazumevanjima, različitim prioritetima i shvatanjima, nastavljamo da radimo na regionalnom povezivanju i saradnji".

Prvi rezultat ovog samita je regionalni sporazum o romingu, odnosno nižim cenama rominga u zemljama regiona.

O tome više čitajte OVDE

Brnabić je naglasila da živimo u vremenu velikih promena.

"Disruption (ili u prevodu promene, remećenje) je izraz koji najbolje oslikava četvrtu industrijsku revoluciju i digitalizaciju. A mi u regionu smo navikli na promene, na nered, na česte nestabilnosti. I sada je vreme da to, što je decenijama bila naša mana, iskoristimo kao našu najveću prednost: snalažljivost, kreativnost i sposobnost da se brzo prilagodimo novim situacijama i prilikama", poručila je premijerka.

"Budućnosti u kojoj je nezaposlenost u regionu ispod pet odsto, u kojoj su plate veće jer je veća ponuda radnih mesta, u kojoj mladi imaju kvalitetno obrazovanje koje im pruža mogućnosti za ostvarenje svih njihovih snova, u kojoj investitori dolaze kod nas ne zato što smo jeftini, već zato što smo efikasni, inovativni i kreativni", navela je Brnabić.

Početak Drugog digitalnog samita Zapadnog Balkana obeležio je i robot Titan koji je plesao uz planetarni hit "Gangnam Style".

"Dame i gospodo, da li ste spremni da uživate u žurci", upitao je robot učesnike, nakon čega je kratko igrao uz pesmu PSY "Gangnam Style".

Izvor: Fonet

Pre nego što je otišao sa scene citirao je čuvenu repliku iz filma "Terminator" - "I'll be back" (Vratiću se).

Titan se potom družio sa učesnicima Samita

Izvor: Tanjug

FOTOGRAFIJE

Predsednica Vlade Srbije je istakla da je Digitalni samit važan je iz nekoliko razloga: političkih, društvenih i ekonomskih.

"Danas iz Beograda šaljemo poruku svetu da, uprkos svim izazovima, uprkos nerazumevanjima, različitim prioritetima, shvatanjima stvari i događaja, nastavljamo da radimo na regionalnom povezivanju, regionalnoj saradnji, implementaciji ranije dogovorenih sporazuma i preuzetih obaveza, i otvaranju novih perspektiva", poručila je premijerka.

Vlada Srbije postavila je digitalizaciju i obrazovanje kao svoje apsolutne prioritete kako bi iskoristili sve šanse koje nam se danas pružaju.

Brnabić podseća da radimo na reformi obrazovanja kako bi naši građani imali neophodna znanja i veštine da ravnopravno sa bilo kim u svetu učestvuju u digitalnoj ekonomiji.

Takođe, vlada radi na digitalizaciji državne uprave, odnosno na uvođenju elektronske uprave, jer je to najbolji odgovor na to kako da imamo efikasnu i transparentnu upravu, i najbolji alat za borbu protiv korupcije, ističe premijerka.

"Radimo na digitalizaciji privrede i stvaranju pozitivnog poslovnog okruženja u kome kompanije iz Srbije mogu ravnopravno da se takmiče sa bilo kim u svetu. Naša vizija je da Srbija, svojim znanjem i svojom kreativnošću, pobeđuje na svetskom tržištu", kaže Brnabić.

Navodi da će se tokom ova dva dana razmeniti iskustva i znanje u ovim oblastima.

Srbi sjajni digitalni radnici, top i u svetu

Učestvu brojni ministri za informaciono društvo i digitalnu ekonomiju, predstavnici Evropske komisije, IT industrije i privrede iz regiona i sveta, kao i predstavnici startapova.

Digitalni samit jedan je od simbola regionalne saradnje, a iniciran je Berlinskim procesom.

Prvi digitalni samit održan je u Skoplju aprila prošle godine.

Povezano

Sve vesti