• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Digitalizacija na Zapadnom Balkanu (VIDEO)

Izvor Tanjug

U Beogradu je danas počeo Drugi digitalni samit ekonomija Zapadnog Balkana, uz oko 4.000 učesnika i 200 govornika iz 30 ekonomija koji će predstaviti najnovije trendove u oblasti IT industrije. Niže cene rominga u regionu!

Beograd je domaćin Digitalnog samita Zapadnog Balkana, sa jasnom idejom o povezivanju regiona u ovoj oblasti koja će nesumnjivo postati dominantna u godinama koje dolaze.

Na otvaranju Drugog digitalnog samita Zapadnog Balkana, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da "politički momenat svakako nije najbolji za regionalni samit, a još manje za potpisivanje novih regionalnih sporazuma".

"Ali, budućnost regiona, najpre mladih ljudi na ovim prostorima, zavisi od toga da upravo u ovako teškim i kompleksnim situacijama, donesemo političku odluku da ćemo stabilnost regiona dalje graditi, a ne dalje urušavati
... Uprkos svim izazovima, nerazumevanjima, različitim prioritetima i shvatanjima, nastavljamo da radimo na regionalnom povezivanju i saradnji".

Prvi rezultat ovog samita je regionalni sporazum o romingu, odnosno nižim cenama rominga u zemljama regiona.

O tome više čitajte OVDE

Brnabić je naglasila da živimo u vremenu velikih promena.

"Disruption (ili u prevodu promene, remećenje) je izraz koji najbolje oslikava četvrtu industrijsku revoluciju i digitalizaciju. A mi u regionu smo navikli na promene, na nered, na česte nestabilnosti. I sada je vreme da to, što je decenijama bila naša mana, iskoristimo kao našu najveću prednost: snalažljivost, kreativnost i sposobnost da se brzo prilagodimo novim situacijama i prilikama", poručila je premijerka.

"Budućnosti u kojoj je nezaposlenost u regionu ispod pet odsto, u kojoj su plate veće jer je veća ponuda radnih mesta, u kojoj mladi imaju kvalitetno obrazovanje koje im pruža mogućnosti za ostvarenje svih njihovih snova, u kojoj investitori dolaze kod nas ne zato što smo jeftini, već zato što smo efikasni, inovativni i kreativni", navela je Brnabić.

Početak Drugog digitalnog samita Zapadnog Balkana obeležio je i robot Titan koji je plesao uz planetarni hit "Gangnam Style".

"Dame i gospodo, da li ste spremni da uživate u žurci", upitao je robot učesnike, nakon čega je kratko igrao uz pesmu PSY "Gangnam Style".

Pre nego što je otišao sa scene citirao je čuvenu repliku iz filma "Terminator" - "I'll be back" (Vratiću se).

Titan se potom družio sa učesnicima Samita

FOTOGRAFIJE

Predsednica Vlade Srbije je istakla da je Digitalni samit važan je iz nekoliko razloga: političkih, društvenih i ekonomskih.

"Danas iz Beograda šaljemo poruku svetu da, uprkos svim izazovima, uprkos nerazumevanjima, različitim prioritetima, shvatanjima stvari i događaja, nastavljamo da radimo na regionalnom povezivanju, regionalnoj saradnji, implementaciji ranije dogovorenih sporazuma i preuzetih obaveza, i otvaranju novih perspektiva", poručila je premijerka.

Vlada Srbije postavila je digitalizaciju i obrazovanje kao svoje apsolutne prioritete kako bi iskoristili sve šanse koje nam se danas pružaju.

Brnabić podseća da radimo na reformi obrazovanja kako bi naši građani imali neophodna znanja i veštine da ravnopravno sa bilo kim u svetu učestvuju u digitalnoj ekonomiji.

Takođe, vlada radi na digitalizaciji državne uprave, odnosno na uvođenju elektronske uprave, jer je to najbolji odgovor na to kako da imamo efikasnu i transparentnu upravu, i najbolji alat za borbu protiv korupcije, ističe premijerka.

"Radimo na digitalizaciji privrede i stvaranju pozitivnog poslovnog okruženja u kome kompanije iz Srbije mogu ravnopravno da se takmiče sa bilo kim u svetu. Naša vizija je da Srbija, svojim znanjem i svojom kreativnošću, pobeđuje na svetskom tržištu", kaže Brnabić.

Navodi da će se tokom ova dva dana razmeniti iskustva i znanje u ovim oblastima.

Srbi sjajni digitalni radnici, top i u svetu

Učestvu brojni ministri za informaciono društvo i digitalnu ekonomiju, predstavnici Evropske komisije, IT industrije i privrede iz regiona i sveta, kao i predstavnici startapova.

Digitalni samit jedan je od simbola regionalne saradnje, a iniciran je Berlinskim procesom.

Prvi digitalni samit održan je u Skoplju aprila prošle godine.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

No Name

Kako ja vidim za 15 do 20 godina roboti ce zameniti radnu snagu mislim na nas

djdjsjej

kakva crna digitalizacija odes po obicno uverenje za bilo sta i cekas po 2-3 sata ili dana!!!! sve sarena laza i ubiranje para za malu grupicu politicara

Leon

Ovaj izmisljeni termin “Zapadni Balkan” mi se penje na glavu vise

special image