mondo.rs,Tanjug

Gosti Beograda: Roboti Sofija i Titan (FOTO, VIDEO)

Autor:

Robot Sofija, koja je zvanično državljanka Saudijske Arabije čiji pasoš poseduje, specijalni je gost ovogodišnjeg Digitalnog samita Zapadnog Balkana u Beogradu. Na jednom od panela imala je i svoj šou.

Gosti Beograda: Roboti Sofija i Titan (FOTO, VIDEO) Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Veštačka inteligencija, roboti, digitalizacija mnogih proizvodnih procesa, doneće svetu nova radna mesta, bolji i mirniji život, poručila je danas robot Sofija govoreći na Drugom digitalnom samitu Zapadnog Balkana.

Kaže da bi volela da bude komičarka, da ima svoju emisiju, a na pitanje njene sagovornice na bini, Branke Anđelković, koosnivača i programske direktorke Centra za istraživanje javnih politika čime se bavi, šta je njen posao, Sofija je odgovarila da je njena mislija da se povezuje sa ljudima i da im pomaže da grade i pospešuju svet.

Robot Sofija je jedinstvena u svetu, nastala u kompaniji Hanson Robotics i odlikuje je veštačka inteligencija i veoma prisutna facijalna ekspresija, mimika lica koja prati ljudsku emociju. Sofija je mnogima poznata po tome što je imala raspravu sa Ilonom Maskom u vezi sa veštačkom inteligencijom, koja bi mogla da se okrene protiv čovečanstva, a poznata je i kao zaštitno lice jednog od najlepših telefona današnjice.

Sofiju smo videli u Londonu, tokom jedne promocije, a sad smo imali priliku da je vidimo kod nas, u Beogradu, na pomenutom Samitu.

Kaže da je robotizacija svetskog društva dobra stvar, da donosi nova radna mesta, kao i mogućnost za veću zaradu.

"Loše strane su - ograničeni pristup sistemima sigurnosne zaštite...", "svesna" je Sofija problema u svetu, koji se tiču bezbednosti podataka.

PEPPER, još jedan humanoidni robot, kojeg smo sreli

Pepper je humanoidni robot, koji prepoznaje i čita emocije, boju glasa, reaguje na različite uticaje iz sredine, na dodir, odgovara na pitanja i voli da bude od pomoći. Pepper se razvija već dugo godina unazad u Japanu, a premijeru je imao tokom 2014. godine, da bi sredinom 2015. dobio i ono po čemu se danas razlikuje od svih robota - emocije. Prvi susret sa Pepper robotom je neobično iskustvo. Očekujete puno, a ostanete pomešanih utisaka - s jedne strane oduševljeni onim što može i zna, a s druge i razočarani i zadovoljni što ne ume mnogo više. Tad shvatite i da je čovek još uvek i da će još dugo biti šef... UPOZNAJTE GA, detaljno!

Kroz šalu poručuje posmatračima: "Vidite da sam uradila domaći".

Kaže da bi najviše volela da ima svoju emisiju, u kojoj bi mogla da pokaže svoje komičarske sposobnosti i približi se ljudima.

"Koliko softverskih inženjera je potrebno da se zameni sijalica?", upitala je Sofija publiku.

"Dvojica, možda?", pokušala je moderatorka da odgovori na Sofijino pitanje.

"Ne, nijedan, to je hardverski problem, oni su softveraši i nemaju tu šta da rade", poentirala je Sofija.

Sofija je odgovarala na različita pitanja i rekla da roboti mogu da pomognu ljudima u njihovom napretku, da mnoge greške, koje čovek čini njene "kolege" roboti i ona mogu da ispravljaju.

Smatra i da je veštačka inteligencija važnije otkriće od električne energije.

"Kolege roboti i ja ćemo omogućiti veći rast radnih mesta na raznim poljima", na primer, kaže, omogućićemo brže i jeftinije prevođenje tekstova, ali, to ne znači da će profesija prevodioca nestati. Govorila je i o značaju kreativnosti i važnosti digitalizacije i "partnerstva" među robotima i ljudima.

Izvor: Tanjug

Na početku Digitalnog samita Zapadnog Balkana svoj šou imao je i robot Titan.


POGLEDAJTE GA

Izvor: Tanjug

U Beogradu je bio i prvi kiborg na svetu - s antenom u glavi!

Londonski umetnik, Nil Harbison, ugradio je 2004. godine antenu u svoj organizam iz nekoliko razloga. Primaran razlog je bilo to što nije razaznavao boje, a zatim i zbog želje za unapređenjem sopstvenog tela i ličnosti.

Kao deo umetničkog projekta na završnoj godini studija u Londonu Nilu je ugrađena antena u potiljak, "produžetak“ kičmene moždine i sastavni je deo njegovog skeletona. On je samostalno finansirao ceo "projekat“ i ne smatra sebe medicinskim fenomenom - on nije "biološki kiborg“, odnosno čovek sa uređajem, koji mu je ugrađen iz medicinskih razloga.

Antena je deo Nilovog tela, ne skida se, oseća uticaje spolja, savitljiva je, otporna na vodu i na druge nepogodne uticaje. Šta mu tačno donosi ova antena, kako on živi s njom i kroz kakve sve probleme prolazi, kako on sam sa sobom, tako i s ljudima oko sebe, pročitajte u našem ekskluzivnom intervjuu "Prvi čovek kiborg: Srbija je iste boje kao Rusija!".

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Povezano

Sve vesti