Tanjug

Etiketiranje novinara - opasna stvar (VIDEO)

Autor:

Pojedini lideri opozicionog bloka optužili novinarku TV Prva da je "SNS bot". Fotografija novinarka uz taj "epitet" postavljena na društvene mreže.

32
A- A A+
Boško Obradović Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Nazvana sam SNS botom, optužena da sam clan SNS-a, da sam ovakva, da sam onakva", obratila se novinarka TV Prve Jovana Jovančić u uključenju za svoju televiziju.

Prilikom pokušaja upada predstavnika opozicije u zgradu Skupštine grada Beograda, novinarka je upitala jednog od lidera Saveza za Srbiju i vođu pokreta Dveri Boška Obradovića "šta znači ovo javno obeležavanje novinara", nakon što su se čule psovke na račun novinara, među kojima je bila i ona. 

Obradović, koji nije odbornik Skupštine grada Beograda, probao je da upadne u zgradu Starog dvora sa još nekolicinom opozicionih predstavnika.

Izvor: Tanjug

"'Nova Barbara, novinarka Prve, u stvari SNS bot'. To ste me vi optužli a neko je okačio to na društvene mreže", rekla je novinarka Obradoviću, koji nije odgovorio na pitanje o "javnom obeležavanju novinara".             

Ali na insistiranje Jovančić, da joj direktno odgovori Obaradović je rekao: "Izvinjavam vam se ako ste vi bilo šta doživeli sa naše strane" i dodao: "Samo sam rekao da mi više ličite na novinarku Pinka, da mi ličite na nekog ko je poslat da provocira lidera opozicije i da mi više licite na bota Srpske napredne stranke nego na novinara".

Boško Obradović danas ranije, tokom blokada REM, nije odgovorio ni na pitanje novinara TV Pinka da je li je u redu da preti novinarima, i naveo da se to upravo dogodilo njemu i koleginici sa TV Prve ispred Starog dvora dok su izveštavali o pokušaju lidera SzS da uđu u Skupštinu Grada.

Obradović je uzvratio sarkastičnom primedbom da ovo nije konferencija za medije "koji su stranački botovi" i rekao da se obraća predstavnicima medija koji su stvarno novinari.

U međuvremenu se oglasila i Televizija Pink koja je "najjoštrije  osudila pretnje, koje su njihovom novinaru Bojanu Dacoviću i novinarki Prve tv, uputili lider Dveri Boško Obradović i njegovi sledbenici" i pozvali nadležne da zaštite sve novinare koji su na meti nasilnika.

U saopštenju Pinka, Boško Obradović je nazvan "sledbenikom Dimitrija Ljotića" i tvrdi se da su pretnje prema novinarima "bile na ivici fizičkog nasilja". 

Novinarska i medijska udruženja danas su povodom najavljenih protesta ispred zgrade TV Pink, apelovala na organizatore protesta i na državne organe, a posebno na policiju i Žandarmeriju, da zaštite novinare i imovinu medija ispred kojeg građani protestuju, kao i novinare i medije koji o događaju izveštavaju.

U saopštenju Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i drugih novinarskih udruženja, ističe se da građani imaju puno pravo da nezadovoljstvo društvenom ili političkom situacijom u zemlji iskazuju mirnim protestima, uključujući i proteste ispred medija čijim su izveštavanjem nezadovoljni, a koji koriste javno dobro, odnosno nacionalne frekvencije.

"Ipak, skrećemo pažnju da je svako nasilje, verbalno ili fizičko neprihvatljivo i neprimereno u demokratskom društvu", ukazala su novinarska i medijska udruženja.

Povezano

Sve vesti