mondo.rs

Britanci traže odlaganje Bregzita!

Autor:

Britanska premijerka Tereza Mej zatražila je od EU da se izlazak Velike Britanije iz EU odloži do 30. juna, javljaju mediji.

4
A- A A+
brexit,mej,merkel Foto: AP Photo/Frank Augstein

Mej je napisala pismo predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku u kom zahteva da se Bregzit odloži za 30. jun. Navela je i da će, ukoliko britanski poslanici prihvate sporazum o razlazu na vreme, Velika Britanija izaći iz članstva pre izbora za Evropski parlament, koji će biti održani od 23. do 26. maja.

Sa druge strane,  navela je i da bi Velika Britanija trebalo da se pripremi i za evropske izbore u slučaju da do 23. maja parlament ne usvoji sporazum o Bregzitu.

Mediji javljaju i da će Donald Tusk danas zemljama Evropske unije predložiti "fleksibilno" odlaganje Bregzita do 12 meseci.

Frans presu neimenovani evropski zvaničnik rekao je da će takvo rešenje biti "danas predstavljeno zemljama članicama Unije".

Britanija ima samo osam dana do 12. aprila da usvoji sporazum sa EU o Bregzitu, ili izađe sa novim planom, ili da napusti EU bez sporazuma što bi izazvalo ogromne smetnje i posledice za građane i firme u toj zemlji, ali i EU.

Ta zemlja je prvobitno trebalo da napusti evropski blok u prošli petak, ali skoro tri godine nakon što su Britanci tesnom većinom izglasali Bregzit, i dalje je nejasno kada će pa čak i da li će izaći iz EU u koju su ušli 1973. godine.

Britanija u haosu! Odbačeni i alternativni predlozi

Povezano

Sve vesti