mondo.rs,Tanjug

Hapse Asanža?

Autor:

Britanske policijske vlasti rasporedile su danas naoružane pripadnike policije ispred ekvadorske ambasade u Londonu.

6
A- A A+
asanž Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Dunham,

Na Twitter nalogu "Vikiliksa" objavljeno je saznanje iz visokopozicioniranih izvora da bi osnivač ove organizacije Džulijan Asanž mogao da bude izbačen iz zgrade "u narednim satima ili danima", prenosi AP.

Agencija navodi da je u ambasadi, zgradi od crvene cigle sa belim ramovima prozora i balkonima, situacija mirna i da nijedan njen zvaničnik niti britanske vlasti nisu komentarisali status osnivača "Vikiliksa".

Iz londonske policije je, na novinarski upit o prisustvu naoružanih policajaca ispred ambasade Ekvadora, poručeno da nije bilo promena u policijskoj proceduri.

U saopštenju policije navedeno je da postoji aktivni nalog za hapšenje Asanža i da je policija "u obavezi da postupi po tom nalogu ukoliko on napusti ambasadu".

Generacija koja je sada rođena- poslednja slobodna

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant je rekao danas da je Džulijan Asanž "slobodan čovek", i da kad god odluči, može da napusti ambasadu Ekvadora u Londonu.

"On može da napusti ambasadu kad god poželi, i mi želimo da se situacija što pre reši" rekao je Hant.

AP podseća da se svakodnevna policijska straža ispred ambasade ukinuta u oktobru 2015. nakon više od tri godine od njenog uspostavljanja kako bi se prešlo na ono što je policija nazvala "prikrivenim" delovanjem.

Asanž se u ekvadorskoj ambasadi nalazi bez prestanka od avgusta 2012, nakon što su tu sklonio iz straha da će ga britanske vlasti uhapsiti i izručiti SAD koje ga traže zbog objavljivanja hiljada tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Povezano

Sve vesti