25 godina od smrti Kurta Kobejna (FOTO, VIDEO)

Autor:

Na današnji dan, Kurt Kobejn je oduzeo sebi život kada je imao samo 27 godina.

49
A- A A+
kurt kobejn Foto: YouTube/screenshot/nirvana

Pre 25 godina, na današnji dan, Kurt Kobejn je oduzeo sebi život kada je imao samo 27 godina.

Dženis Džoplin, Džimi Hendriks i Džim Morison bili su istih godina kada su umrli.

Iako je smrt nastupila 5. aprila, telo nije otkriveno do 8. aprila. Singl "In Utero", upravo je stigao na prvo mesto "Billboard" top liste, a evropska prolećna turneja, bila je u toku.

Umesto svega, Kurt je odabrao srećniji svet - bez njega.

Kobejnova oproštajna poruka počinje rečima: "Govoreći jezikom iskusnog glupaka, koji bi očigledno radije bio kastriran i nezreo u svojim žalbama. Ova poruka bi trebalo da bude lako shvatljiva". Retko ko je shvatao nesrećnog muzičara.

"Better to burn out than fade away", (Bolje je izgoreti nego izbledeti), napisao je Kurt dalje u svojoj oproštajnoj poruci, citirajući stihove Nil Janga iz pesme 'Hey Hey My My', pre završetka: "Mir. Ljubav. Saosećanje. Kurt Kobejn. Frensis i Kortni, biću sa vama i u promeni. Molim te nastavi, Kortni. Za Frensis, jer će njen život biti mnogo srećniji bez mene. Volim te. Volim te!".

Ko je u stvari bio Kurt Kobejn?

Kurtova smrt bila je veliki šok za muzički svet i mnogobrojne poštovaoce benda Nirvana. Bobi Gilespi iz benda Primal Scream, čuo je vesti dok je sa bendom nastupao u londonskoj "Brixton Academy", preneo je publici tužnu vest i posvetio mu pesmu "Damaged".

Mnogi fanovi ni danas ne veruju u Kobejnovo samoubistvo.

Pevač, kompozitor i gitarista iz najznačajne tačke na planeti - sinonima za grunge pravac, Sijetla, frontmen Nirvane, vodja, nevoljni govornik, velika zvezda svetskih razmera, našao se u nezgodnoj poziciji: "Slavan, to je poslednja stvar koju sam želeo da budem". Danas ga svrstavaju medju "rok ikone".

Kurt je ikona generacije koja je odrastajući teško nalazila smisao , dok je svet oko sebe definitivno označila crnom bojom, a ironiju jedinim stavom koji zaslužuje. Odbacivši sve modele i svete gralove prethodnih, ostala je i sama potpuno neshvaćena - "generacija X".

Kurt je pomogao da se progura talas "grunge rock" pravca, izlaskom hita "Smells Like Teen Spirit", kojim se po jednima "prodao", a po drugima, stvorio "himnu generacije". Ukucajte ime ove pesme - nebrojene verzije slede.

Izvor: YouTube/nirvana

Rif ove pesme stao je kao najprepoznatljiviji odmah iza "Smoke On The Water". Nirvana - Dejv Grol, Kurt Kobejn i Kris Novoselić. Legendarni "grunge" sastav, koji je iza sebe ostavio hitove koji teško blede.

Dejv Grol o legendi Nirvane kaže: "Sada preslušavam tu muziku i mislim da smo bili prilično kul bend. Ali ***, da li mislim da zaslužuje legendarni status u koji ljudi izgleda veruju? Ne, to je samo bend".

O bendu koji je snimio šest albuma, snimaju se filmovi, pišu knjige, osnivaju zajednice kolekcionara i zaludjenika očaranih retkim i neobjavljenim snimcima, (Nirvana box), što dovoljno govori o statusu legendi, makar u nju ni sami ne verovali. Muzika Nirvane, koristi se svakodnevno u televizijskim programima, video igricama, filmovima i dokumentarcima.

U okviru proslave stogodišnjice popularnih "starki", izašla je i specijalna Kobejnova kolekcija, modifikovanog dizajna, sa štampanim crtežima pozajmljenim iz Kurtove "svaštare", koje su ga pratile i nosile mnogobrojne crteže, stihove i žvrljotine. To svi fanovi znaju.

Iza sebe je ostavio još mnoga umetnička dela, kućne video snimke i animacije.

Medju pesmama pamtićemo: "About a Girl", "Come as You Are", "In Bloom", "Lithium", "Heart-Shaped Box", "All Apologies"....

Ćerku koju je dobio sa Kortni Lav nazvao je Frensis Bin (Pasulj), jer mu je na prvom ultrazvuku ličila na zrno pasulja.

Patio je od depresije, skolioze i misterioznog oboljenja stomaka. Nakon brojnih pokušaja da ostavi drogu, pokušao je da se ubije kombinacijom alkohola i sredstava za spavanje, ali mu prvi put nije uspelo.

Drugi pokušaj je bio fatalan – telo Kurta Kobejna pronadjeno je 1994. godine u njegovom stanu. Ubio se pucnjem u glavu iz sačmare, a pored njega je pronadjeno pismo upućeno njegovom izmišljenom prijatelju.

Danas bi imao 52 godine.

Izvor: YouTube/nirvana

Povezano

Sve vesti