Tanjug

Jadranko Prlić ostatak kazne služi u Velikoj Britaniji

Autor:

Haški osuđenik i bivši čelnik vlade tzv. Herceg-Bosne Jadranko Prlić, koji je osuđen na 25 godina zatvora, ostatak zatvorske kazne odslužiće u Velikoj Britaniji, saopšteno je iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

0
A- A A+
London Foto: MONDO/Marko Čavić


Odluku je potpisao sudija Teodor Meron, a podseća se da je Haški tribunal pre 15 godina postigao sporazum s Velikom Britanijom o tome da haški osuđenici izdržavaju zatvorske kazne u toj državi.

Naredni korak je da pravosudna institucija u Hagu zatraži od Velike Britanije dozvolu da Prlić služi zatvorsku kaznu u toj zemlji, a nakon pristanka, biće preduzete sve pravne i tehničke mere da se on iz Holandije prebaci iza rešetaka britanskog zatvora, prenosi Klix.ba.

Prlić bi trebalo da kaznu izdržava u zatvoru na jednom od britanskih ostrva, a u opciji su Vajt i Men.

Do okončanja transfera Prlić će ostati u zatvorskoj jedinici u Hagu.

Medunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu osudio je pravosnažno čelnike tzv. Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora.

Jadranko Prlić dobio je 25 godina zatvora, Bruno Stojić 20, kao i Slobodan Praljak, koji je izvršio ubistvo tokom izricanja presude, Milivoj Petković i Valentin Ćorić osuđen su na 16, a Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Povezano

Sve vesti