Beta

Novi britanski pasoši bez natpisa "EU"

Autor:

Britanski pasoši bez natpisa "Evropska unija" počeli su da se izdaju od 30. marta, saopštilo je britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

2
A- A A+

britanija brexit Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Dunham

Jedna Britanka je na Twitteru postavila pitanje ministarstvu pošto je dobila novi pasoš. Navela je da se iznenadila koricama pasoša koji više ne pokazuju pripadnost Velike Britanije Evropskoj uniji.

Britanci traže odlaganje Bregzita!

Ministarstvo je odgovorilo da su počeli da se izdaju pasoši bez termina "Evropska unija" ali da još nisu istrošene zalihe pasoša sa EU na koricama. Dodaje se da su obe verzije pasoša važeće.

Velika Britanija je trebalo da izađe iz Unije 29. marta, tačno dve godine od pokretanja člana 50 Lisabonskog sporazuma koji predviđa početak procedure odlaska neke zemlje iz članstva u EU.

Britanska premijerka Tereza Mej je potom zatražila odlaganje početka Bregzita od EU, za 12. aprila ili 22. maj.

Još se ne zna tačan datum istupanja jer vlada pokušava da pronađe rešenje kako zemlja ne bi izašla iz članstva bez dogovora. Premijerka je u petak zatražila odlaganje Bregzita do 30. juna.

Zemlje članice EU su se još 1981. godine dogovorile da imaju pasoše istog formata, iste tamno crvene (bordo) boje, sa istim brojem stranica i natpisima kako bi se pojačao utisak pripadnosti istoj zajednici i olakšalo kretanje građana po drugim zemljama.

Britansko ministarstvo je navelo da će do kraja godine biti izdati pasoši sa nekadašnjom plavom bojom.

Istupanje te zemlje iz članstva u Evropskoj uniji (EU) (Bregzit) je bilo prvobitno predviđeno 29. marta.

Povezano

Sve vesti