mondo.rs

PET: Krvavo i napeto!

Autor:

Gledali smo petu epizodu serije "Pet" - ukoliko vi niste, znajte da slede spojleri.

14
A- A A+

  U prethodnoj, četvrtoj epizodi serije na RTS-u, videli smo Ninu koja je otkrila prijateljicama oko čega se sve zapravo vrti - rudnika zlata koji je sada u njenom posedstvu nakon smrti muža. I dok se njihov izlet završio neočekivano negativno kada je Tili uperila pištolj u momke, inspektor Žaca se nameračio da otkrije ko stoji iza krvavih ubistava u Beogradu.

U petoj epizodi, vidimo na početku prvi put lik Viktora Savića, specijalca Voju, kako žuri s aerodroma kod žene po decu i dobija grdnju zbog kašnjenja. Decu ostavlja kod ujaka, jer je shvatio da je zaboravio pištolj na aerodromu.

U međuvremenu, Aleksandra zakupljuje ogroman prostor, kada joj se dešava nešto čudno – halucinira dete anđela.

Natalija se bavi neprijatnijim poslom – uteruje dugove koje mora da bi spasila Mičija i sebe nakon što je otkazala borbu u poslednjem trenutku. Čoveka kojeg traži ne nalazi u stanu, već njegovog bolesnog desetogodišnjeg sina i suočava se sa moralnom dilemom. Majka dolazi i Tili saznaje da je novac koji duguju otišao na lečenje dečaka. Umesto da uteruje dug, Tili joj govori da joj kaže konačnu cifru duga i troškova lečenja dečaka u inostranstvu.

 Nina se vraća kod advokata i traži mu da, iako je u penziji, pomogne joj još jednom, kao i da će Katarina raditi sa njim i baviti se finansijama.

Tili odnosi novac kriminalcu koji je, kako kasnije saznajemo, pozajmila iz Bogdanovog šteka, ali on nema nameru da je pusti tek tako. Međutim, razgovor se naglo završava kada ga Tili zvekne kuhinjskom daskom za sečenje po glavi.

Nina se nalazi sa tipom s golf terena, i nudi mu „ulazak u prvu ligu“. Pokazuje mu papire za rudnik i traži mu da joj pomogne da se reši toga. „Prodaj ga, delimo pola-pola i ja ću onda da nestanem, a ja ću onda da nestanem. Savetujem ti da uradiš isto“, govori mu ona. U zamenu za usluge mu da je „Radetov depozit“, inkriminišuće fotografije njega.

Petar Božović se pojavljuje u kadru kao Vukašin, kako ćaska sa drugarima penzinerima uz viski i kiselu vodu o danima u zatvoru, deci i ženama „koje treba često poslušati“. Čekaju još jednog člana, organizatora skupa – krimosa s kojim je Nina sedela, pa vidimo da svi sede u nekoj vrsti sefa od prostorije ispred koje je čuvar.

„Evo tebe, evo nas, pričaj“, govori mu Vukašin.

„Situacija pod hitno mora da se rešava i da nastavimo tamo gde smo krenuli. Imam predlog, mislim da treba da se udružimo i napravimo čvrsto partnerstvo, gde će svako znati gde mu je mesto“, priča Ninin „ortak“.

Saznajemo da ima nameru da preuzme Radetovo mesto. „Kako je nama promaklo da si ti postao tako veliko mu*o?“, pita ga Vukašin i insinuira da je on ubio Radeta kada već pretenduje na „kapetansko mesto“.

Pošto na sto stavlja samo tri koverte s novcem za njih, a matoraca je ukupno četvoro, „kapetan“ im govori da jedan od njih neće izaći živ iz prostorije. Daje fotografije koje otkrivaju da je jedan od njih godinama „drukao za muriju“ i ostavlja ih da oni to reše među sobom. „Izaberi jednu za čitulju“, govori mu Vukašin dok mu idu suze.

Voja (Savić) se nalazi sa Žacom za kojeg govori da mu je brat.

„Zagrizao sam nešto veliko“, obaveštava ga inspektor, dok ga ovaj savetuje da gleda svoja posla. Nakon pijanstva, odlaze u Vojinu kuću gde ih dočekuje njegova besna žena Lidija, koja mu kroz dranje govori da podnese zahtev za razvod i isteruje Žacu iz stana. „Bože, uzmi me“, govori Voja, na šta mu ona odgovara: „Nisam ja te sreće“.

Junakinje serije "Pet" za MONDO

Zemi u kolima nailazi na barikadu na putu, a policajci ga usmeravaju na drugu stranu, ali čim on prođe, oni pomeraju sve i ne sluti na dobro. Nailaze na još jednu barikadu iza koje izlaze dva lika sa oružjem i pucaju na njih. Zemi uspeva da pobegne ranjen iz kola, ali jedan od progonitelja stiže. Obojici su šaržeri prazni i nakon kratkog ćaskanja o tome da odlože ovaj duel, polaze zajedno ranjeni dalje od policije. Nailaze na seljaka sa traktorom, koji im pomaže da pobegnu i odvodi ih u svoju kuću, gde vadi Zemiju metak iz ramena. U nadrealnoj situaciji, Zemi i lik koji ga je upucao, sede zajedno u dnevnoj sobi seljaka. Skalpel je na stolu, pa „ko prvi potegne“.

U Žacin stan dolazi načelnik i dok mu govori da ubistva moraju da se zaustave, iza leđa mu sipa, pretpostavićemo, otrovnu tečnost u rakiju, nakon što mu je pokazao snimak pokvarenih policajaca koji su bili u Nininoj kući. Žaca ga uverava da niko više nije video taj snimak i iskapa rakiju.

„Došao sam danas kod tebe da te pokušavam da ubedim da se ne mešaš, ali video sam ti u očima šta si odlučio“, govori načelnik Žaci dok on shvata da je gotov. „Šteta, velika šteta“, zaključuje on, dok Žaca sedi paralisan, a potom navlači rukavice i puca mu u glavu tako da izgleda kao samoubistvo.

Serija "Pet" se emituje svake subote na prvom programu RTS-a od 20 časova.

Povezano

Sve vesti