Tanjug

Mej: Sve veći rizik da ne izađemo iz EU! (FOTO)

Autor:

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da sada postoji jasan izbor između izlaska Britanije iz Evropske unije s dogovorom i opcije u kojoj uopšte neće doći do Bregzita, javio je list Obzerver.

14
A- A A+
brexit,mej Foto: Jonathan Brady/PA via AP


"Budući da je parlament pokazao da će zaustaviti izlazak Ujedinjene Kraljevine bez dogovora, sada imamo jasan izbor: napustiti Evropsku uniju s dogovorom ili je nećemo napustiti uopšte", kazala je Mej.

"Što se duže ovo razvlači, veći je rizik da Ujedinjeno Kraljevstvo uopšte ne izađe (iz EU)", rekla je ona.

Novi britanski pasoši bez natpisa "EU"

Mej je u petak pisala predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku tra?eći odlaganje Bregzita do 30. juna kako bi omogućila podeljenim poslanicima da usvoje sporazum o izlasku Britanije iz EU.

Ona je izjavila da u slučaju postizanja dogovora pre tog datuma Britanija predlaže prevremeno okončanje tog odlaganja.

Visoki zvaničnik EU rekao je ranije u petak kako će Tusk verovatno ponuditi Britaniji fleksibilno produženje roka za izlazak iz EU do godine dana, s mogucnošću da ode ranije.

BREXIT: Šta sad? EU: A da ipak ostanemo zajedno

Prema rečima tog zvaničnika, ta bi opcija mogla biti predstavljena Mejovoj na samitu EU posvećenom Bregzitu 10. aprila u Briselu. Ako premijerka to prihvati, Britanija će morati da odži izbore za Evropski parlament u maju, prenosi Index.hr.

List Sandej Telegraf piše da ministri u vladi Tereze Mej razmišljaju o kolektivnoj ostavci ako lideri EU nateraju Mejovu da prihvati odlaganje, zbog kojeg bi Britanija morala da učestvuje na evropskim izborima.

Povezano

Sve vesti